Virus longontsteking bij kinderen bekend

Zweedse virologen hebben een nieuw virus geïdentificeerd dat de ziekteverwekker blijkt van één op de dertig kinderen die met longontsteking in het ziekenhuis worden opgenomen. Zij beschrijven de ontdekking van het humaan bocavirus in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrijft Proceedings of the National Academy of Sciences.

Lang niet alle virussen die mensen ziek maken zijn al gevonden. Bij mensen die bijvoorbeeld met een virale longontsteking in het ziekenhuis worden opgenomen blijft in 15 tot 40 procent van de gevallen onbekend welk virus de boosdoener is, ook als er goed naar wordt gezocht. Dat gebeurt niet altijd, want voor de behandeling maakte het tot nu toe niet veel uit welk virus ziek maakt. Er bestaan weinig medicijnen tegen virussen. Antibiotica helpen alleen tegen bacteriën. Er komen echter steeds meer medicijnen en vaccins tegen virussen, waardoor het ook belangrijker wordt de ziekteverwekkers te kennen.

Om virussen te detecteren moeten ze vaak in het lab gekweekt worden. Maar dat is moeilijk, want virussen zijn erg kieskeurig wat hun voedingsbodem betreft. Vaak moeten speciale diercellen worden gebruikt. De moderne moleculaire technieken werken in routine-omstandigheden alleen bij bekende virussen.

De Zweedse onderzoekers ontwikkelden een nieuwe methode om het erfelijk materiaal van virussen te detecteren temidden van allerlei ander DNA in neus- en keeluitstrijkjes van patiënten. Hun project was zo succesvol dat ze vinden dat de speurtocht naar alle virussen die mensen infecteren kan beginnen.

Nieuwe virussen, ook die allang ziekte veroorzaken, worden nog met enige regelmaat gevonden. In 2001 maakten Rotterdamse virologen bijvoorbeeld de vondst van het humane metapneumovirus bekend. Dat is de ziekteveroorzaker bij 1 op de 14 (meest heel jonge) kinderen die met longontsteking in het ziekenhuis worden opgenomen. Maar het is ook een virus dat gewone verkoudheid veroorzaakt.