Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Tweede deel van een reeks reportages over Nederlandse bedrijven in ontwikkelingslanden die maatschappelijk verantwoord ondernemen. Vanavond staan projecten van chemieconcern DSM en het voedingsmiddelenconcern Unilever in India centraal. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Onder meer een verslag van het bezoek van Dries van Agt aan Israël. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Herhaling uit februari over de geschiedenis van de Alkmaarse voetbalclub AZ. Ned.3, 20.55-21.30u.

Beslan: terreur op school. Reconstructie van de feiten, beelden en pakkende getuigenissen over de gijzelingsactie in Beslan, bijna een jaar geleden. Op 1 september vorig jaar, de eerste schooldag in Rusland, vielen tien Tsjetsjeense terroristen de school binnen en sloten 1.200 mensen in de turnzaal op. Bij de actie die drie dagen duurde kwamen 300 leerlingen, onderwijzers, moeders en vaders om het leven. VRT, 21.30-22.10u.

Vriend en vijand: Gevangen in zorg. Zevende aflevering in een serie gaat in op de mantelzorg en patiënten. Met onder anderen Mario Molegraaf die lange tijd voor zijn partner, de overleden schrijver Hans Warren, zorgde. Ned.1, 23.10-23.50u.

KUNSTMUZIEK

Meesterwerken: De zonnebloemen. Over Van Goghs De zonnebloemen, één van de beroemdste schilderijen uit de moderne kunstgeschiedenis. Van Gogh liet elf schilderijen van zonnebloemen na, maar de versie in de Londense National Gallery wordt beschouwd als de beste. De kracht zit in de elegante symmetrie, de evenwichtige compositie en het driedimensionale effect. Canvas, 22.50-23.40u.

AMUSEMENT

De tv-competitie: Het grote geld. René Stokvis Produkties laat de eerste aflevering zien van een mogelijke serie waarin drie koppels, in een ultieme jacht naar het grote geld, met 100.000 euro in 180 dagen hun lang gekoesterde droom mogen verwezenlijken. Het koppel dat na een half jaar het meeste geld op zijn rekening heeft staan, wint alles. Aan het eind van de week beslissen de kijkers of Stokvis Produkties zijn programma-idee mag realiseren. Talpa, 20.30-21.30u. & 23.00-23.30u.

CONSUMENT

De keuringsdienst van waarde. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.30-22.00u.

FILM

Daylight (Rob Cohen, 1996, VS). Ouderwets ambachtelijke rampenfilm waarin de geijkte explosies, overstromingen en vuurzeeën ten dienste staan van heldendom op menselijke schaal. Sylvester Stallone redt medeburgers uit ingestorte verkeerstunnel in New York. SBS6, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

Big Daddy (Dennis Dugan, 1999, VS). Komisch vehikel voor Adam Sandler. Onverantwoordelijke dertiger wordt plots opgescheept met de zorg voor een jochie. Veronica, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

Lake Placid (Steve Miner, 1999, VS/Canada). Mislukte, merkwaardig ironische griezelfilm over een reusachtige krokodil in een rustig meer. Met Bill Pullman als boswachter en Bridget Fonda als wetenschapster uit de grote stad. BBC1, 23.35-0.50u.

Murder in Mind (Andy Morahan, 1997, VS). Psychologische thriller. Therapeut legt via hypnose het onderbewustzijn van een van moord verdachte vrouw bloot. BBC1, 0.50-2.20u.

Follow Me, Boys! (Norman Tokar, 1966, VS). Disney-familiefilm. Dorpeling wijdt zich in jaren dertig aan de padvinderij. Met Fred MacMurray, Vera Miles, Lillian Gish. Morgen, BBC2, 13.50-16.00u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met de Drentse gitarist en zanger Daniël Lohues over zijn album met lokale Amerikaanse bluesmuzikanten en de cd Grip. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Rebecca Stewart vertelt over haar workshops op 29 augustus tijdens het Holland Festival over de Messe de Notre Dame van de 14de eeuwse dichter en componist Guillaume de Machaut. In het twee uur onder meer een gesprek uit 1987 met Gerard Reve en in het laatste uur aandacht voor de tentoonstelling Suitcase Architecture in het Amsterdamse architectuurcentrum ARCAM. 747AM, 20.02-23.00u.

Zomerfestival. Opnamen van het concert dat Santana in 1978 gaf in de Groenoordhal in Leiden. Met klassiekers als Black magic woman en She's Not There. Radio 2, 22.02-23.00u.