Schade bouwfraude mogelijk vergoed

Brancheorganisatie Uneto-VNI van de installatiebedrijven in Nederland is bereid met haar leden te overleggen over het betalen van schadevergoedingen aan overheidsinstanties die benadeeld zijn als gevolg van verboden prijs- en werkafspraken.

Voorzitter J. Heeres van Uneto-VNI heeft dat bevestigd na het besluit van de mededingingsautoriteit NMa gisteren om de sector boetes op te leggen van 35 tot 45 miljoen euro wegens jarenlange bouwfraude.

Overheden als gemeenten, provincies en overheidsinstanties zoals ministeries zijn door die illegale praktijken financieel benadeeld. Onderhandelingen met ministeries en gemeenten over een schikking werden eerder dit jaar opgeschort, in afwachting van de bevindingen van de NMa.

Volgens Heeres heeft de branche al eerder aangegeven, pas over betaling te willen onderhandelen ,,als we weten waar we aan toe zijn met de NMa''. ,,Daarom hebben we een eerder convenant met de overheid niet ondertekend. Nu we de boetes kennen, gaan we opnieuw praten met onze leden.''

Eerder was er sprake van dat de installatiebranche bereid was om een schikkingsbedrag van 7 miljoen euro op tafel te leggen.

Volgens Heeres was de grond-weg- en waterbouwsector (GWW-sector) veel meer betrokken bij overheidsopdrachten dan de installatiebranche. Er zijn volgens de voorzitter ook nog geen claims ontvangen van overheidsinstanties.

De gemeente Amsterdam, een van de benadeelde overheidsinstanties, liet al eerder weten te wachten met schadeclaims totdat de bevindingen van de NMa gepubliceerd zouden worden. Van de 180 installatiebedrijven die gisteren door de NMa zijn beboet wegens stelselmatige bouwfraude, is 80 procent lid van Unito-VNI.

De GWW-sector kwam in april een convenant met de overheid overeen. De bouw betaalt gezamenlijk 73,5 miljoen euro. Een deel van dat bedrag mag de sector zelf investeren in `innovatieve projecten' die aanbestedingsprocedures moeten moderniseren. In januari kregen 344 GWW-bedrijven van de NMa voor 135 miljoen euro aan boetes opgelegd. Volgende maand maakt de NMa de uitkomsten bekend van onderzoek naar bouwfraude in de burgerlijke en utiliteitsbouw.

De NMa kon volgens het vakblad Cobouw de bewijsvoering voor kartelvorming in de installatiebranche overigens pas rond krijgen nadat een bedrijf vrijwillig uiterst waardevolle informatie had aangeleverd. Dat bedrijf kreeg in ruil voor die informatie een korting van 70 procent op het boetebedrag.

Een aantal bedrijven dat zich vrijwillig aanmeldde bij de NMa en belastend materiaal aanleverde, krijgt ook boeteverlaging. Daarbij gaat het om dertig installatiebedrijven die kortingen kregen van 24 tot 40 procent.

Branchevereninging Uneto-VNI telt in het totaal 5.500 leden met een omzet van jaarlijks 8 miljard euro. Heeres zal in eerste instantie in overleg treden met de grote leden om na te denken over een schikkingsvoorstel.