Roggecrackers

Bak zelf eens crackers en geniet van andere smaken. Afwisseling is essentieel aan tafel. Het benodigde lichte roggemeel is verkrijgbaar bij goed gesorteerde natuurvoedingswinkels of bij grutterskramen op boerenmarkten. Niet alle roggemeel dat wordt verkocht, heeft dezelfde uitmaling.

De een verkoopt een fijnere maling (meer bestanddelen en gries uitgezeefd) dan de ander. Licht roggemeel is voor 70 procent uitgezeefd en voelt vettig, bloemig en enigszins griffig aan. Wie dat niet kan krijgen, kan zelf het grove roggemeel uitzeven. Gebruik liefst een hoge ronde zeer fijne zeef van spanenhout die bespannen is met paardenhaar (klassieke zeef) of met kunstvezel. Met een fijne en daarna een extra fijne bolzeef van roestvrij staal kan de klus ook geklaard worden maar vergt iets meer tijd. Van 100 gram volkoren roggemeel resteert 30 gram licht roggemeel. De eruit gezeefde grovere bestanddelen en het gries kunnen mondjesmaat door de muesli worden geroerd. Bereiding: Vermeng de droge bestanddelen, snijd er de boter met een deegkruimer door tot een fijnkorrelig deeg is verkregen. Druppel er honing en stroop over, meng dit met een vork door het kruim en sprenkel er vervolgens 2 eetlepels ijskoud water over. Voeg het deeg bijeen tot een bal. Rol hem tussen 2 lange vellen plasticfolie uit tot een rechthoekige deeglap van 3-4 mm dik. Klap de ingepakte lap dubbel (om ruimte te sparen) en leg het deeg op een plankje in de ijskast om op te stijven. Verwarm de oven voor op 160° C. Bekleed een bakplaat met een silicone-bakvel (of met bakpapier). Trek het plasticfolie aan een kant van het deeg af, leg het deeg omgekeerd op het silicone-bakvel en verwijder het tweede vel plasticfolie. Kerf met een gekarteld deegwieltje of met de botte kant van een mes het deeg in met een patroon van ruiten of vierkanten. Bak het deeg 20 minuten in het midden van de oven. Neem de bakplaat uit de oven, laat het deeg afkoelen en breek het op de ingekerfde lijnen af in ruiten of vierkanten. Deze crackers passen goed bij de thee, bestreken met wat jam of honing of belegd met een dun plakje zeer oude boerenkaas.

Morgen: roodbaars.

    • Florine Boucher