Roemeens kabinet gewijzigd

De Roemeense premier Calin Tariceanu heeft gisteren zijn vice-premier en drie ministers vervangen. De ingreep is bedoeld om het hervormingsbeleid van de centrum-rechtse regering een nieuwe impuls te geven. Deze hervormingen moeten toetreding van Roemenië tot de Europese Unie in januari 2007 veiligstellen.

Tariceanu maakte de kabinetswijzigingen gisteren bekend nadat zijn partij, de alliantie Rechtvaardigheid en Waarheid (DA), daarover overeenstemming had bereikt met coalitiepartner PUR (Roemeense Humanistische Partij. Ook de twee overige, kleinere coalitiepartijen stemden ermee in.

De drie ministers die zijn vervangen (van Financiën, Volksgezondheid en Europese Integratie) stonden bloot aan kritiek, omdat ze zwak leiding zouden geven aan de hervormingen die nodig zijn voor toetreding tot de EU. Dit is het belangrijkste doel in de buitenlandse politiek van de regering-Tariceanu die eind vorig jaar aantrad. ,,We hebben ministers nodig die niet alleen goed, maar super zijn'', aldus Tariceanu gisteren in een toelichting op zijn ingreep.

De Roemeense premier kondigde op 7 juli al eens het ontslag aan van zijn hele kabinet. Daarmee wilde hij vervroegde verkiezingen forceren waarin hij hoopte een ruimere meerderheid te krijgen. Daarmee zou het gemakkelijker zijn hervormingen door te voeren, onder andere in het nationale rechtsstelsel.

Maar Brussel waarschuwde Roemenië geen tijd te verliezen, waarop Tariceanu op 19 juli zijn voornemen liet varen. Hij zei toen zich te willen concentreren op ,,wederopbouw van het land'' na de overstromingen van die dagen. Ook de afgelopen week is Roemenië geteisterd door hevig noodweer, waarin 18 doden vielen.