Pikorde van musea frustreert aankopen

De aankoop door het Rijksmuseum van het schilderij `Oostzijdse molen bij maanlicht' van Mondriaan heeft tot veel reacties geleid. De leiding van het Haagse Gemeentemuseum vond de aankoop een raadsel. Het Rijksmuseum ontkracht de vrees dat het een modern instituut wil worden.

Nieuw Rijksmuseum wordt echt niet modern

Met verbazing hebben wij kennisgenomen van het artikel van de heren Van Krimpen en Janssen van het Haags Gemeentemuseum waarin zij hun visie geven op de aankoop door het Rijksmuseum van het schilderij `Oostzijdse molen bij maanlicht' van Piet Mondriaan (Opiniepagina, 18 augustus). Het lijkt er op dat hun reactie vooral is ingegeven door hun mening dat het Rijksmuseum zich niet op het vlak van de moderne kunst moet begeven, omdat dat het terrein van de moderne kunstmusea is.

Geen angst echter. Het nieuwe Rijksmuseum zal geen moderne-kunstmuseum worden. Wel zullen wij op een geheel eigen en nieuwe manier aandacht gaan besteden aan de kunst en geschiedenis van de 20ste eeuw, op een bij het nationale museum van Nederland behorend niveau.

Bij de in het stuk genoemde aangeboden Mondriaans ging het om depotstukken en wij hebben in dit geval, na een grondige afweging, de voorkeur gegeven aan de nu door ons verworven vroege Mondriaan.

Wij zullen in de toekomst voor onze nieuwe presentatie zeker een beroep doen op de `collectie Nederland' en graag gebruikmaken van het aanbod van onze collega's van het Gemeentemuseum om ons gratis bruiklenen te geven.

    • J.P. Sigmond
    • Directeur Collecties Rijksmuseum Amsterdam