`OV-chipkaart eind 2005 in Rotterdam'

De OV-chipkaart komt eind dit jaar beschikbaar voor de reizigers in het Rotterdamse openbaar vervoer. Dat voorspelt een woordvoerder van vervoersbedrijf RET in Roterdam.

Vandaag wordt voor het eerst op metrostations proefgedraaid met de OV-chipkaart. ,,We beginnen met drie stations in de buitenwijken en werken dan in drie maanden naar het centrum toe'', aldus de woordvoerder. Volgens haar zagen de tests van de afgelopen maanden ,,er veelbelovend uit''. Toch zijn er nog regelmatig problemen met de software. Voorlopig blijft de strippenkaart in gebruik naast de chipkaart.

De woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat spreekt van ,,een enorm project'' waarin allerlei systemen van verschillende vervoerders op elkaar afgestemd moeten worden. ,,Het uitgangspunt is altijd geweest dat het echt goed moet werken, liever zorgvuldig dan snel.'' Bij de invoering van de OV-chipkaart werken Connexxion, NS en RET samen. In 2007 moet de kaart in het hele land beschikbaar zijn.

Eerder dit jaar waarschuwden CDA en PvdA om de chipkaart niet te snel in te voeren. Het CDA vond het onaanvaardbaar dat de (goedkopere) treinretour zou verdwijnen met de invoering van de chipkaart. In het nieuwe systeem wordt per gemaakte rit afgerekend.

Bij de proeven van de afgelopen maanden is gewerkt met open toegangshekjes, maar vandaag worden ze gesloten. De OV-chipkaart is beschikbaar gesteld aan personeel van de RET en op korte termijn zullen ook familieleden over het pasje kunnen beschikken. Volgens de woordvoerder is er geen sprake van vertraging.

Het Tweede-Kamerlid Dijksma (PvdA) stelt vandaag vragen over de proef. Ze wijst erop dat minister Peijs (Verkeer en Waterstaat, CDA) van plan was om volgende maand een `go-no go' besluit te nemen en wil weten of dat nog steeds geldt. Verder vraagt ze of er financiële gevolgen zijn voor de rijksbegroting.