Ontruiming om gestolen laptoptas

Het verdachte pakketje in een trein dat de reden was voor de ontruiming van station Utrecht Centraal, afgelopen zondagavond, was een gestolen laptoptas. Twee mannen hadden deze op station Duivendrecht achtergelaten in de trein. Dat heeft het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) vandaag bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van het KLPD zagen passagiers hoe twee jongens met een getinte huidskleur op Duivendrecht de tas achterlieten. Daarop waarschuwden ze de conducteur, die vervolgens volgens protocol de spoorwegpolitie alarmeerde, een onderdeel van het KLPD. De trein reed door naar Utrecht, waar het Centraal Station, het naastgelegen Beatrix Theater en het Jaarbeursplein ruim 3,5 uur lang afgesloten werden. Om half negen legde NS op last van de politie al het treinverkeer van en naar Utrecht stil.

Gisteren meldde zich iemand bij de politie wiens laptop in Amsterdam gestolen was. De politie is nu op zoek naar de dieven van de laptop. Volgens een politiewoordvoerder is het echter strafrechtelijk niet mogelijk ook de schade van de ontruiming en de vertragingen op hen te verhalen.

Het Tweede-Kamerlid Gerkens (SP) heeft vragen aan minister Donner (Justitie, CDA) gesteld over het incident. Zij wil weten waarom de trein alsnog Utrecht binnenreed terwijl er een verdachte tas in het treinstel lag en waarom hij niet in een weiland werd stilgezet.

Een woordvoerder van de politie zegt dat het niet mogelijk was om de trein voor het station van Utrecht stil te zetten. Volgens hem reed de trein het station al binnen op het moment dat de spoorwegpolitie de melding kreeg dat er een onbeheerde tas in het treinstel lag. ,,Passagiers zagen op Duivendrecht hoe twee jongens de tas achterlieten. Bij het wegrijden gingen ze op zoek naar de conducteur. Die moet vervolgens zelf gaan kijken en dan de spoorwegpolitie waarschuwen. In de tussentijd is de trein al bij Utrecht. Er was zelfs geen tijd meer om de trein op een ander spoor te rangeren.''

Nadat de trein in Utrecht was aangekomen, werd op last van de politie de omgeving in een straal van honderd meter rond het treinstel ontruimd.