Leipheimer slaat aanval Ullrich af in tijdrit

De Amerikaanse wielrenner Levi Leipheimer heeft gisteren een aanval van Jan Ullrich op zijn leiderstrui in de Ronde van Duitsland afgeslagen. Ullrich won de 31.1 kilometer lange tijdrit van Ludwigshafen naar Weinheim, maar Leipheimer behield na afloop in het algemeen klassement een marge van 31 seconden op de Duitser, die vorige week als favoriet aan de ronde in eigen land was begonnen.

Vandaag is de slotetappe, een vlakke rit naar Bonn, en voor de start daarvan was de algemene verwachting dat de gele trui van Leipheimer niet meer in gevaar zou komen. De kopman van de Duitse ploeg van Gerolsteiner, die vorig jaar nog bij de Nederlandse formatie van Rabobank reed, veroverde de leiderstrui vorige week in de zware bergetappe met aankomst op de 2.670 meter hoge Rettenbachferner, op Oostenrijks grondgebied in Tirol. Hij nam die toen over van de Nederlander Bram Tankink.

Ullrich had gisteren iets meer dan 31 kilometer om nog iets aan zijn in het weekeinde naar 1 minuut en 26 seconden gegroeide achterstand te doen. De kopman van T-Mobile werd door duizenden fans langs kant van de weg opgejaagd, reed een goede tijdrit maar kwam niet verder dan plaats twee in het algemeen klassement. Leipheimer moest diep gaan om de anderhalve minuut voorsprong op de ontketende Duitser te verdedigen. De halve minuut die de renner van Gerolsteiner zondag onder natte omstandigheden nog aan zijn voorsprong op Ullrich toevoegde, bleken een dag van cruciaal belang.

,,Dit was mijn laatste kans'', erkende Ullrich na zijn zege in de tijdrit. ,,Ik heb die voor een deel benut. De etappe is voor mij, maar de eindzege blijft buiten bereik'', constateerde kopman van T-Mobile eenvoudig. ,,Toch was de ritzege belangrijk voor mij en het team.''

Ullrich had willen schitteren in de Ronde van Duitsland, na een mislukte Tour de France, waarin hij als derde eindigde. Hij werd vooral geplaagd door de slechte weersomstandigheden in de bergritten. ,,Ik ben mijn verkoudheid, opgelopen door het slechte weer, de laatste dagen niet meer kwijtgeraakt'', gaf Ullrich de oorzaak van zijn mindere presteren in met name de bergen aan. Zijn seizoen zit er na vandaag op. Gisteren werd bekend dat hij volgende maand niet meedoet aan de WK in Madrid.