Justitie tegen afdwingen van tbs-plek

De staat heeft hoger beroep aangespannen in een rechtszaak van een 51-jarige man uit het Friese Driesum die bij de rechter snelle plaatsing in een tbs-kliniek had afgedwongen.

Justitie gaat in hoger beroep omdat een voorrangsplaats afdwingen via de rechter andere mensen zou benadelen die tot tbs zijn veroordeeld en wachten op een behandelplek in een kliniek.

De Fries is in 2001 voor ontucht met twee jonge meisjes veroordeeld tot twee jaar cel en tbs. De man zit al bijna 1.200 dagen langer in detentie dan door de strafrechter is opgelegd.

De man vond dat hij te lang op een behandelplek moest wachten en stapte daarom naar de rechter in Arnhem, die hem in juli in het gelijk stelde en oordeelde dat de staat hem voor 1 september ondergebracht moest hebben in een tbs-kliniek. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie zal de man, ondanks het hoger beroep, voor september in een tbs-kliniek geplaatst worden.

Tbs'ers moeten gemiddeld veertien maanden wachten op een behandelplek in een van de tien tbs-klinieken. Die wachttijd zou maximaal zes maanden mogen bedragen, bepaalde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens vorig jaar. Tbs'ers die langer dan zes maanden moeten wachten op een plek, krijgen een `passantenvergoeding'. De Fries zal volgens zijn advocaat ongeveer tweeduizend euro vergoeding ontvangen.

De tbs-klinieken zitten vol, ondanks de voortdurende uitbreiding van de capaciteit. Rechters leggen vaker tbs op, en de behandeling van tbs'ers duurt ook langer. Daarnaast kampen de klinieken met een personeelstekort.

In april van dit jaar stelde de rechter in Breda een andere tbs'er die een behandelplaats eiste ook al in het gelijk. Ook in deze zaak ging de staat in hoger beroep. De uitspraak wordt in oktober verwacht. Het hoger beroep in de zaak van de Friese veroordeelde dient donderdagmiddag voor het gerechtshof in Arnhem.