Jeugdauteur Gertie Evenhuis overleden

De afgelopen vrijdag op 78-jarige leeftijd overleden jeugdboekenschrijfster Gertie Evenhuis heeft ruim dertig titels gepubliceerd. Evenhuis, lang getrouwd met een dominee in Zeeuws-Vlaanderen, debuteerde in 1958 met Avontuur aan de grens. In 1964 ontving ze voor Wij waren er ook bij – gebaseerd op haar oorlogsdagboek – de eerste Nienke van Hichtumprijs.

Collega-schrijfster en tijdgenote Miep Diekmann (1925) prijst Evenhuis in een reactie om haar ,,gedegen documentatie, die ten grondslag lag aan haar meeste boeken''. Diekmann en Evenhuis ontmoetten elkaar toen Evenhuis werkte aan Verdreven vloot (1962). Diekmann: ,,Dat werd een uit de kluiten gewassen boek over de Deltawerken, waarbij ik haar heb geholpen, bijvoorbeeld door haar in contact te brengen met iemand die het technische verhaal precies kon uitleggen.''

Evenhuis, die vier kinderen achterlaat, was volgens Diekmann ,,een twijfelzieltje''. ,,Ze zei eens tegen mij: Als ik aan een boek bezig ben, dan wil ik een nieuw kind, en als ik dan een kind heb, wil ik weer aan een boek werken.'' Hoewel haar boeken volgens haar laatste uitgever, Leopold, altijd goed – 3 à 4000 exemplaren – hebben verkocht, heeft Evenhuis nooit de bekendheid gekregen van tijdgenoten als Tonke Dragt en Diekmann. Wel ontving ze in 1974 de Zilveren Griffel voor Stefan en Stefan, een zeer nauwkeurig gedocumenteerd boek over Roemenië.