`Ik moet nog te veel nadenken'

Zaterdag won tennisster Renée Reinhard (15) in Ede de nationale seniorentitel in het enkelspel. ,,Als ik tennis, maakt het mij niet uit hoe ik eruit zie.''

Haar moeder is tennislerares in Alkmaar. En ook haar drie oudere zussen zijn geregeld op de tennisbaan te vinden. ,,Het zou gek zijn geweest als ik níet was gaan tennissen'', zegt Renée Reinhard (15), die zaterdag in Ede de nationale tennistitel in het enkelspel veroverde – bij absentie van Michaëlla Krajicek, die twee maanden geleden tijdens het tennistoernooi in Rosmalen een knieblessure opliep.

Reinhard was vijf jaar, toen ze voor het eerst een tennisracket vasthield. Daarna ging het snel bergopwaarts met de nuchtere blondine die in Naarden geboren werd, maar al jaren in Alkmaar woont. Volgend jaar hoopt ze haar vmbo-diploma aan de plaatselijke LOOT-school een onderwijsinstelling met een aangepast lesprogramma voor topsporters te halen. Die gedachte stemt haar vrolijk, want studeren naast een trainingsprogramma van zo'n 25 uur per week is ,,best pittig'' geeft de linkshandige tennisster toe. ,,Ik sta maandag tot en met zaterdag op de baan. En ik ben vaak onderweg naar ITF-toernooien. Als ik eenmaal mijn diploma heb gehaald, kan ik me fulltime op het tennis gaan richten.'' De afgelopen twee jaar trainde Reinhard onder leiding van Vincent van Gelderen, in Middenbeemster.

Vorig jaar werd je Europees kampioene bij de 14-jarigen en won je de Europese Masters. Sindsdien geld je als de hoop van het Nederlandse vrouwentennis. Hoe voelt dat?

,,Om eerlijk te zijn: daar trek ik mij niet veel van aan. Ik speel mijn eigen spel en probeer dat spel waar mogelijk te verbeteren. Neem mijn service die kan een stuk beter. En het komt nog te vaak voor dat ik moet nadenken bij wat ik doe. Als ik mij laat leiden door de verwachtingen van anderen, wordt het moeilijk progressie te boeken.''

Toch kun je niet om die verwachtingen heen. `Renée heeft de kwaliteiten om aansluiting met de wereldtop te bewerkstelligen', concludeerde de technisch directeur van de tennisbond na je overwinning.

,,Dat is een mooi compliment. En ik ben de laatste om te ontkennen dat ik graag ooit tot die wereldtop zou willen behoren. Maar dat is een geleidelijk proces, dat voor een deel buiten mijn macht ligt. Ik kan geblesseerd raken, om maar wat te noemen. En ik zal héél hard moeten werken om mijn conditie op peil te houden. Iedere tennisser moet zijn of haar eigen weg kunnen volgen. Ik hoop dat mij dat ook gegund wordt.''

Wie steunen je in dat proces?

,,Mijn coach, Vincent van Gelderen. Mijn ouders, die veel praktische zaken voor mij regelen. En mijn tennisvrienden, met wie ik train en die ik tot mijn trouwste supporters reken – en zij mij.''

Je maakt deel uit van een groepje getalenteerde jonge tennissers, onder wie Robin Haase, Antal van der Duim en Thiemo de Bakker. Trekken jullie veel met elkaar op?

,,Met Robin Haase, Antal van der Duim en Thiemo de Bakker heb ik veel gereisd, omdat we alle vier deel uitmaken van Jong Oranje. Maar met Marrit Boonstra (die in de halve eindstrijd in Ede met 6-7 en 5-7 door Reinhard werd verslagen, red.) heb ik echt een vriendschap gesloten. Ik zie haar ook veel buiten de baan.''

Aan welke hedendaagse toptennisster spiegel je je?

,,Aan Kim Clijsters. Ik bewonder haar aanvallende spel. Ze is niet afwachtend, wil zelf punten maken. Dat probeer ik ook.'' Wat vindt Reinhard van mediagenieke speelsters als Maria Sjarapova en Anna Koernikova? ,,Laat ik het zo zeggen: mijn stijl is het niet. Als ik op de baan sta, maakt het mij niet uit hoe ik eruit zie. Ik maak er geen modeshow van.''

Bondstrainer Eddy Bank roemt je mentale weerbaarheid. Volgens hem weet je onder hoogspanning het initiatief naar je toe te trekken. Heb je zo'n evenwichtig karakter?

,,Ik laat mij inderdaad niet snel uit het veld slaan. Dat heeft voor een deel te maken met het feit dat ik uit een groot gezin kom. Met zes kinderen heb je weinig spreektijd. Iedereen wil aandacht – en terecht. Ik ben niet belangrijker dan mijn broers of zussen omdat ik een titel heb veroverd. Ik neem gewoon de bus naar mijn trainingen. En misschien heeft die mentale weerbaarheid ook wel te maken met de scheiding van mijn ouders, eerder dit jaar. Ik ben harder geworden.''

Hoe wil je er over twee jaar voorstaan als tennisster?

,,Ik hoop op een WTA-ranking. Maar hoe hoog ik over twee jaar sta, durf ik niet te voorspellen. Omdat ik nog geen seniorentoernooien heb gespeeld, kan ik moeilijk inschatten hoe ik het zou doen tussen de speelsters uit de tophonderd. De beste test tot nu toe was mijn wedstrijd tegen Michaëlla Krajicek (momenteel de nummer negentig op de wereldranglijst, red.) in december. Ik verloor die wedstrijd met 6-7, 4-6. Een uitslag waar ik goed mee kan leven.''

    • Danielle Pinedo