Gemak in gsm's voor ouderen

Fabrikanten van mobiele telefoons ontdekken de oudere gebruiker. Eenvoudig te bedienen telefoons zijn ook in Nederland verkrijgbaar.

Vorige week werd bekend dat het Japanse elektronicaconcern Fujitsu in het vergrijzende Japan een gsm voor senioren heeft ontwikkeld. Daarmee kan spraak vertraagd worden door tussenliggende stiltes te verkorten, zodat ouderen ook met snel pratende jongeren kunnen communiceren. De Raku-raku heeft grotere toetsen, krachtiger luidsprekers en een alarmfunctie (indien de oudere hulp nodig heeft).

Mede doordat de markt van jonge bellers verzadigd raakt, komen er nu simpel te bedienen gsm's voor ouderen op de markt. Schoorvoetend, omdat veel senioren een gsm `eng' vinden en minder vaak bellen, waardoor ze minder interessant zijn voor fabrikanten en providers.

Wat is momenteel in Nederland te koop voor ouderen, die geen foto's willen maken, lak hebben aan beltonen en niet via hun gsm bij tankstations willen betalen? Een overzicht.

De Simplephone heeft een eenvoudige bediening, grote toetsen en letters, een oplaadstandaard (tegen zoekraken) en voicemail. Negen nummers zijn programmeerbaar (sneltoets). Kosten: 329 euro plus belkosten. www.simplephone.nl

De Vodafone Simply lijkt op de Simplephone, met een groot scherm plus sms-mogelijkheid. Hij komt volgens een Vodafone-woordvoerder binnenkort op de Nederlandse markt en gaat maximaal 100 euro kosten. Doelgroep: 35- tot 55-jarigen.

De Owasys heeft geen beeldscherm, wel een alarmknop met zelf te programmeren nummer. Losse aanschaf 499 euro (goedkoper in combinatie met abonnement). Ook is er een `sprekende' uitvoering voor blinden en slechtzienden (599 euro). Verkoop via internet www.telefoonsvooru.nl of 020-31 16 500.

De Secufone. De ANBO voor 50-plussers, de Nederlandse bond voor ouderen, heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van een ouderen-gsm, de Anbofoon, maar vond uiteindelijk de prijs te hoog voor zijn leden. Wel is er de Secufone uit voortgekomen, met slechts zes knoppen en een groot touch-screen (4,5 x 5,8 cm). Daarop kunnen 24 portretfoto's worden afgebeeld. Na aanraking gaat de telefoon automatisch over. Bellen kan ook met aanraakcijfertoetsen en eenvoudig sms'en is mogelijk. De Secufone heeft een alarmknop, waarmee direct contact wordt gemaakt met een alarmcentrale. Bovendien is de bezitter te traceren via een satelliet (gps). Te koop onder andere bij Beter Horen-winkels; met/zonder gps en alarmservice: 849/525 euro, gecombineerd met een tweejarig Orange-abonnement 559/99 euro (maandabonnement alarmservice 15 euro). www.beterhoren.nl of www.secufone.nl.

De Mybell heeft slechts drie kleurentoetsen; twee voor programmeerbare nummers, via de derde is de Mybell-servicedesk bereikbaar, die na het noemen van een naam het nummer belt (tevoren is een `persoonlijk telefoonboek' door te geven). Te koop in Expert-winkels. Gratis bij KPN-Mobiel tweejarig maandabonnement: 20 euro (100 minuten bellen), gesproken handleiding 5 euro. www.mybell.nl. of 0800-23 56 923.

De Carefoon lijkt op de Mybell, heeft drie toetsen (aan/uit, call centre, alarm). Telefoneren kan alleen via een call centre. Na een druk op de alarmknop is de bezitter met gps traceerbaar. (300 euro, of goedkoper in combinatie met abonnement). Verkoop via internet: www.carecops.net.

My-SOS is een alarmtoestel met maar twee knoppen. Rode knop: contact met familie of kennissen; groene knop: contact met een zelfgekozen hulpdienst; beide knoppen tegelijk: contact met alarmnummer politie 112. Te koop bij onder meer Meyra-winkels voor 99/520 euro, afhankelijk van de keuze voor een tweejarig KPN-abonnement (alarmservice 75 euro per jaar extra). Info: 033-24 72 727, www.my-sos.nl, www.meyra.nl.

Woordvoerster T. Reichgelt van de ANBO: ,,Sinds twee jaar gaan de ontwikkelingen erg snel, wat op zich positief is, omdat ouderen zo meer vrijheid winnen. De toestellen zijn simpel en goed, maar nog duur. De aanschaf wordt vaak gekoppeld aan een langdurig abonnement, terwijl de garantieperiode meestal veel korter is.''

    • Lex Veldhoen