Geen fans bij Ajax en Feyenoord in geval rel

Bij een eerstvolgende rel tijdens de voetbalklassieker tussen Ajax en Feyenoord zijn de fans van beide clubs de eerste vijf jaar niet meer welkom. Dat geldt dus voor zowel Ajax-Feyenoord als Feyenoord-Ajax. Zondag spelen beide clubs tegen elkaar in Amsterdam.

De harde maatregel is uitkomst van een overleg tussen beide clubs, burgemeester Cohen van Amsterdam, burgemeester Opstelten van Rotterdam en de voetbalbond KNVB. Ze maakten de zware waarschuwing aan het adres van de fans vanmorgen openbaar.

De burgemeesters, de clubs en de KNVB zijn om de tafel gaan zitten na aanbevelingen van het zogeten auditteam voetbalvandalisme. Deze commissie onderzocht de ernstige rellen, die uitbraken rond het duel Feyenoord-Ajax op 17 april jongstleden. Fans van Ajax sloopten een trein en misdroegen zich buiten het stadion. De wedstrijd ging door, maar de politie liet geen Ajax-fans toe in stadion De Kuip.

Ook PSV heeft zware sancties aangekondigd. Supporters die dit seizoen het veld betreden krijgen, aldus de club, een forse boete van maximaal 15.000 euro. Ook riskeren de fans een stadionverbod van minstens tien jaar. PSV hoopt hiermee te voorkomen dat er problemen ontstaan nu de hekken in het stadion in Eindhoven zijn verwijderd. ,,Het zijn hoge straffen'', bevestigde de woordvoerder van de Eindhovense club tegenover persbureau ANP. ,,Maar we hebben grote risico's genomen door de hekken te verwijderen. Er moet dan wel een goede preventie zijn.''

PSV heeft de boete vastgesteld in overleg met de voetbalbond KNVB. ,,We hebben uitgezocht hoe ver we konden gedaan. Het blijkt dat dit een maatschappelijk verantwoord bedrag is. Het gaat ons niet om het geld maar we willen geen problemen. Fans zullen 15.000 euro niet zo maar kunnen opbrengen. Dan moeten ze maar naar de bank voor een lening.''

Jong PSV is verbannen uit het nationale bekertoernooi. Dat heeft de aanklager betaald voetbal gisteren beslist. De Eindhovense ploeg stelde een niet-speelgerechtigde speler (Lindsay Wilson) op in de bekerwedstrijd op 9 augustus tegen de amateurs van SHO (1-0). Dezelfde straf kregen eerder Heracles Almelo en De Graafschap.