Docusoap met biggetjes

De werkwijze van de Keuringsdienst van waarde is inmiddels genoegzaam bekend. Etiketten worden nauwkeurig nagelezen op inhoud en producent of winkelier moet maar even ophoesten wat het betekent. Vanavond gaat het over ham, speklapjes en varkens uit de bio-industrie en biologische veehouderij. Het levert weer instructieve beelden en leuke weetjes op, zij het soms te fragmentarisch. De kijker krijgt toelichtingen van supermarkten, boeren, de belangenorganisatie van agrariërs LTO en varkensvoerverkopers.

Wouter Klootwijk begint vanavond met het kopen van twee varkentjes, Ot en Sien, die hij wil grootbrengen op zijn erf. Dat gaat voor een particulier echter niet zomaar. Er komen nogal wat regeltjes bij kijken. Met wat creatief gesjoemel lukt het hem bij een biologische veeboer twee biggetjes voor €80 per stuk te kopen. Hij wil de diertjes met eten uit een eetcafé (patat, brood en salades) grootbrengen. Maar dat is eigenlijk verboden, vernemen we.

Medewerker van het programma Roland Duong onderzoekt de bio-industrie en leert dat de varkens in de varkenskwekerijen niet meer dat 1 vierkante meter ter beschikking hebben. Hij moest zich overigens wel in een aparte douchecabine wassen alvorens de smetvrije kweekruimtes in te mogen. Ook opnameapparatuur moet ontsmet worden. Risico's op besmetting van welke aard dan ook kan en mag de bio-industrie niet nemen.

Alles wordt in het werk gesteld om de biggetjes per dag 700 tot 800 gram aan te laten komen. Daarvoor heeft het varken dan wel anderhalf kilo varkensvoer en veel eiwitproducten nodig. Snel groeien is het motto. En zo komen we erachter dat er veevoer bijzit waarin genetisch gemanipuleerde soja en maïs is verwerkt. Dat is wel toegestaan. Maar niet elke burger wil dat ook graag eten.

Veel van dat voer wordt in het buitenland ingekocht en komt uit Argentinië en Brazilië. Daar wordt het voor transport met een schip eerst gecontroleerd, aldus varkensvoerverkoper Jan Kuijpers in de uitzending. Tevens blijkt dat de wereld veel, heel veel soja voor het voeren van varkens nodig heeft. Voor Roland Duong weer een reden om naar Zuid-Amerika af te reizen om de soja-productie van dichtbij te bekijken. Zo kunnen we in deze serie `docusoaps' nog heel wat onthullingen verwachten.

Keuringsdienst van waarde, RVU, Ned.3, 21.30-22.OOu.

    • Markus Meulmeester