De pianoman

1. De pianoman is geïdentificeerd. Hij blijkt een Duitser te zijn, een Klaviermann dus eigenlijk.

2. Hij schijnt helemaal niet zo goed piano te kunnen spelen. Alleen het Horst Wessellied kon hij uitstekend ten gehore brengen.

3. Hij blijkt ook niet geestelijk gestoord te zijn. Nee, dat waren de behandelende psychiaters die de Vlooienmars voor prachtige muziek hielden.

4. Duizenden mensen dachten hem te herkennen toen zijn foto door heel Europa werd verspreid. Heel Krommenie wist zeker dat hij uit Krommenie kwam, maar dat geloofde helemaal niemand.

5. De filmrechten voor het verhaal waren al verkocht! En nou blijkt hij alleen maar `Boer er ligt een niet opgehokte kip in het water' te kunnen spelen.

6. Ik heb diep ontzag voor de pianoman. Hij heeft onze ziekelijke fascinatie voor briljante, zwijgende gekken eens flink te kijk gezet, met zijn Vader Jacob.

7. De Britten eisen tienduizend pond schadevergoeding van hem. Dat kan hij niet betalen, een benefietconcert voor zichzelf kan hij niet geven.

8. Laten we een fonds voor hem oprichten, hij heeft tenslotte voor enig tegenwicht tegen al het gezeur over terreurdreiging gezorgd.

9. Giften kunnen op mijn girorekening worden gestort.

10. Weet u trouwens wat er in de tas zat die zondagavond duizenden treinreizigers urenlang ophield? 25 A-viertjes, met daarop een script voor een film over een gestoorde, briljante, zwijgende man die fantastisch piano kan spelen.

    • Vincent Bijlo