Biologisch-dynamische pluimveehouder brengt kippen naar slachthuis

De biologisch-dynamische pluimveehouder Herman Mocking uit Odijk heeft zijn kippen naar het slachthuis gebracht. Hij wilde zijn kippen niet ophokken.

,,Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen'', zegt Mocking. De snavels van de biologische kippen zijn niet gekapt. Zodra ze niet meer vrijelijk in onder meer de hoogstamboomgaard mogen rondlopen, maar in de hokken moeten blijven, zegt Mocking, gaan ze elkaar pikken en brengen elkaar zware verwondingen toe, vaak tot de dood erop volgt. Dat heeft Mocking twee jaar geleden ondervonden. Toen viel zijn bedrijf eveneens onder de ophokplicht tijdens de uitbraak van vogelgriep.

Mocking: ,,Als je de deuren sluit, breekt er stress uit. De kippen missen de uitloop, ze vervelen zich. Dat uit zich dan in pikken. Eerst bij elkaar in de veren, later ook in de cloaca. Dat is troosteloos en buitengewoon triest. Dat kan ik niet met mezelf verenigen.''

Mocking had 2.250 kippen. Twee jaar geleden, vertelt hij, haalde als gevolg van de ophokplicht ongeveer de helft van eenzelfde grote groep kippen de slacht niet eens.

De pluimveehouder verwacht dat de ophokplicht tot een grote financiële strop voor biologische pluimveehouders zal leiden. Hij verwacht dat de Europese Commissie uiteindelijk niet zal toestemmen dat biologische eieren onder het eigen keurmerk verkocht mogen worden. ,,Andere landen voelen helemaal niets voor ophokken.''

Ook het van de hand doen van zijn huidige groep kippen is een forse financiële tegenvaller. Mocking probeert het uit te zingen tot het moment dat de ophokplicht weer voorbij is. Stichting Wakker Dier noemt de kippen van Mocking de ,,eerste slachtoffers van de vogelpesthetze''. De dierenwelzijnsorganisatie is fel tegenstander van de ophokplicht en heeft aangekondigd deze juridisch aan te vechten.