Armstrong beticht van epo-gebruik in '99

Lance Armstrong zou in de Ronde van Frankrijk van 1999 het bloeddopingmiddel epo (erythropoïetine) hebben gebruikt. Dat schrijft de Franse sportkrant L'Equipe vandaag. In 1999 behaalde de inmiddels gestopte Amerikaanse profwielrenner, die ook naar aanleiding van deze beschuldiging ontkent ooit verboden prestatiebevorderende middelen te hebben gebruikt, zijn eerste van zeven overwinningen in de Tour de France.

Het nieuws komt een maand nadat Armstrong stopte met wielrennen; 24 juli, de laatste dag van de Tour de France, was ook zijn laatste dag als wielrenner.

L'Equipe baseert zich in een artikel onder de kop Le Mensonge Armstrong (de leugen Armstrong) op tests die vorig jaar werden gedaan met urinemonsters in het Franse nationale dopinglaboratorium in Châtenay-Malabry, een voorstad van Parijs.

Als onderdeel van wetenschappelijk onderzoek werden in het laboratorium urinemonsters uit de Tour van 1999 getest. Het was niet de bedoeling van de tests om de resultaten te herleiden naar renners. Het laboratorium onderzocht dus genummerde anonieme monsters, zonder te weten wiens urine werd onderzocht, benadrukt De Ceaurriz. Het laboratorium stuurde de resultaten pas gisteren naar het wereldantidopingbureau Wada.

L'Equipe zegt het bewijs in handen te hebben dat in zes urinemonsters van Armstrong sporen van epo zijn aangetroffen. Omdat de tests experimenteel van aard waren en omdat er geen mogelijkheid tot contra-expertise bestaat – een renner is officieel pas positief als een tweede monster van dezelfde bloedafname hetzelfde resultaat laat zien – kunnen geen sancties meer worden getroffen.

De directeur van het nationale dopinglaboratorium, Jacques de Ceaurriz, bevestigde vanochtend tegenover het Franse persbureau AFP dat epo is aangetroffen in urinemonsters en dat er geen enkele twijfel is over de geldigheid van de onderzoeksresultaten, ,,ook al is de test gedaan vijf jaar nadat het bloed is afgenomen''. De Ceaurriz onderstreepte dat het onderzoek geen dopingcontrole betrof.

Pas in 2000 kon epo voor het eerst worden opgespoord. De eerste onderzoeken werden gedaan tijdens de Olympische Spelen van dat jaar in Sydney. De eerste epo-tests in de Tour werden in de editie van 2001 gedaan.

Armstrong reageerde direct op de beschuldiging, met een verklaring op zijn website (www.lancearmstrong.com). ,,Opnieuw heeft een Europese krant geschreven dat ik positief ben bevonden op het gebruik van prestatiebevorderende middelen. L'Equipe, een Franse sportkrant, bericht dat mijn monsters uit 1999 positief zijn. Helaas wordt de heksenjacht voortgezet en het artikel is niet meer dan riooljournalistiek. (...) Ik zeg opnieuw wat ik al vele keren heb gezegd: ik heb nooit prestatiebevorderende midellen gebruikt.''

Armstrong is in zijn wielercarrière nooit positief bevonden op het gebruik van verboden stimulerende middelen. De Texaan is wel verschillende keren van het gebruik van dope beschuldigd, met name in Franse media en boeken. Velen hebben vraagtekens gezet bij de wijze waarop hij zeven keer achter elkaar de Tour won – een record – maar nooit waren er bewijzen van bedrog. Lange tijd is Armstrong zelfs een voorstander geweest van strengere straffen voor dopingzondaars. Nog niet zo lang geleden financierde hij de aanschaf van een apparaat voor de Internationale Wielerunie (UCI) dat gebruikt wordt bij het opsporen van bloeddoping.

Armstrong is een van de meest succesvolle wielrenners ooit. Hij won de Tour zeven maal nadat hij was genezen van kanker. Hij stopt veel energie in een kankerfonds dat zijn naam draagt, is mede-eigenaar van de ploeg waar hij bij reed (Discovery Channel) en krijgt een rol in het management in zijn woonplaats Austin dat hem jarenlang begeleidde.

,,Wij weten officieel niks'', zei UCI-voorzitter Hein Verbruggen vanmiddag desgevraagd. ,,Het is weer erg veelzeggend dat het in Frankrijk eerst in de krant staat. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit niet normaal is. Dit lijkt op beschadiging [van Armstrong, red.].'' Verbruggen wijst er op dat Armstrong de UCI nog voor de Tour de France van dit jaar heeft gezegd dat zijn urine tien jaar lang bewaard mag blijven. ,,Maar wij zijn daar huiverig voor, omdat geen enkele uitslag meer definitief is. Organisatoren van wedstrijden zijn daar ook niet zo blij mee.''

WWW.NRC.NL: dossier doping