Arleen Augér

De Amerikaanse sopraan Arleen Augér, die in 1993 op 53-jarige leeftijd overleed, woonde tegen het eind van haar leven lange jaren in Nederland en was zeer geliefd in ons land. Haar stem was engelachtig en zilverig stralend en haar bovenaards etherische vertolking van Aus Liebe was sinds 1976 vaak het hoogtepunt van de uitvoeringen van de Matthäus Passion bij het Koninklijk Concertgebouworkest, het laatst in 1991.

Arleen Augér was zeer veelzijdig in opera, oratorium en liedrepertoire, bovendien uit allerlei tijdvakken. Ze maakte meer dan driehonderd, vaak gelauwerde opnamen. Haar techniek was perfect, met haar lenige stem kon ze kleuren en nuanceren als weinig anderen en zo een even exquise als terzake dramatiek bereiken. De Haydn-cd met heruitgegeven Decca-opnamen van aria's en cantates, bij de Händel and Haydn Society gedirigeerd door Christopher Hogwood, laat het allemaal horen. Hier klinken op superieure wijze hoogtepunten als Scena di Berenice, Miseri noi, misera patria! en Arianna a Naxos, waarvan Augér in achttien minuten een complete solo-opera maakt.

Arleen Augér: Haydn arias & Cantatas. Avie AV2066.

    • Kasper Jansen