Wereldjongerendagen zonder incidenten

De Wereldjongerendagen, waar 1,1 miljoen jongeren bijeenkwamen, zijn, aldus de politie, zonder grote incidenten verlopen. Wel werd gisteren langs de snelweg een namaak-bom gevonden en bestormden twee jongens tijdens de eucharistieviering het altaar.

Het transport van de honderdduizenden jongeren leverde regelmatig grote problemen op. Het station in Keulen moest herhaaldelijk worden gesloten omdat jongeren in de drukte flauwvielen. Ook het transport van en naar het veld buiten de stad waar men bijeenkwam voor een wake en een mis kon uren duren.

Om de thuisreis in goede banen te leiden, zette de Duitse spoorwegen 400 extra treinen in. De paus vloog gisteravond terug naar Rome. Boven zijn Beierse geboortedorp Marktl am Inn daalde het vliegtuig en nam de paus plaats in de cockpit. De brandweer had zijn geboortehuis met schijnwerpers verlicht, de paus groette de 2.000 inwoners die met zaklampen en kaarsen buiten stonden.

Sommige europarlementariërs hebben kritiek op de 1,5 miljoen euro subsidie van de Europese Commissie voor de Wereldjongerendagen.

De volgende Wereldjongerendagen zullen plaatsvinden in Sidney in 2008.