Wel een krant, maar geen internet

Minimaal vier, maximaal acht uur per werkdag zijn tbs'ers bezig met hun behandeling. Onderwijs volgen, `delictanalyse', `psychomotorische therapie' (ofwel sport) en psychotherapie zijn daar de belangrijkste onderdelen van.

Maar wat doet een tbs'er de rest van de dag? Vergeleken met `gewone' gedetineerden heeft een tbs'er veel meer vrijheden. Hij mag zich vrij over zijn afdeling bewegen en omgaan met zijn afdelingsgenoten. Alleen als de tbs'er onder een tijdelijk, strenger regime staat, wordt hij ingesloten en mag hij met niemand omgaan. Wie verder is in zijn behandeling, mag zich zelfs volledig vrij over de kliniek bewegen.

Net als gedetineerden kunnen tbs'ers werken en een daarmee paar euro per uur verdienen. Ze kunnen, afhankelijk van de mogelijkheden die de kliniek biedt, administratieve werkzaamheden, hand- of productiewerk doen. Met het geld kunnen ze weer extraatjes in de kliniek kopen. Door aan therapie deel te nemen krijgen tbs'ers ook zakgeld, zegt medewerker T. Verhagen van de Pompekliniek in Nijmegen.

Op de afdelingen liggen kranten en tijdschriften die tbs'ers mogen lezen. Ook mogen ze zelf een abonnement hebben. Verhagen: ,,Ze kunnen bovendien vrijwel onbeperkt naar radio luisteren en naar televisie kijken op hun kamer. Pas zodra ze naar porno kijken, beperken we het televisiegebruik.''

Het gebruik van internet, en dus ook e-mail, is op de Pompekliniek verboden. Hooguit mag een tbs'er onder begeleiding van een medewerker van de kliniek internet gebruiken als hij dat voor het volgen van zijn opleiding nodig heeft.

De regels voor het verlof van tbs'ers zijn sinds juni van dit jaar door minister Donner (CDA, Justitie) aangescherpt na de ontsnapping van tbs 'er Wilhelm S op 7 juni. Na een week hield de politie hem per toeval aan. Hij wordt ervan verdacht na zijn ontsnapping een 73-jarige man te hebben gedood.

Bij zogeheten `begeleid verlof' gaan er voortaan twee begeleiders mee, in plaats van één. Tbs'ers mogen niet altijd meer per trein reizen, dat moet van Donner voortaan ,,van geval tot geval'' worden beoordeeld. Vanaf volgende week breidt Justitie de proeven uit met het elektronisch volgen van tbs'ers die op verlof zijn.

Ook mogen tbs'ers die ver gevorderd zijn in hun behandeling niet zomaar meer op verlof. Als in de voorafgaande twee jaar door deskundigen tegenstrijdige adviezen zijn gegeven, mag de tbs'er niet weg. Tbs'ers die in een kliniek zitten waar mensen vaker ontsnappen, mogen tijdelijk niet met verlof. Dat geldt ook voor de begeleide verloven.