Vier soldaten van VS dood in Afghanistan

Door een bomaanslag in het zuiden van Aghanistan zijn gisteren vier Amerikaanse militairen omgekomen. Drie andere militairen raakten gewond. De aanslag had plaats in de provincie Zabul op het moment dat Amerikaanse troepen een operatie uitvoerden om rebellen uit te schakelen, in de aanloop naar parlementaire en provinciale verkiezingen volgende maand.

De bom lag verborgen onder een brug en kwam tot ontploffing toen een Amerikaans konvooi passeerde. De aanslag is opgeëist door rebellen van de Talibaan.

Enkele uren later raakten twee Amerikaanse ambassademedewerkers gewond toen hun auto werd geraakt door een explosie vlakbij de hoofdstad Kabul. Ook zij reden met hun auto in een konvooi. Amerikaanse troepen hebben tot nu toe 74 slachtoffers moeten incasseren dit jaar, het hoogste aantal in één jaar tijd sinds de Amerikanen eind 2001 het Talibaanregerime ten val brachten. Sindsdien zijn in totaal zijn 228 Amerikaanse soldaten omgekomen in Afghanistan.

Amerikaanse en Afghaanse militairen hebben zelf de afgelopen drie weken zeker 105 rebellen van de Talibaan gedood, zo heeft een militaire woordvoerder meegedeeld. Van hen kwamen er meer dan veertig in de afgelopen week om. De operatie was gericht tegen rebellen die verantwoordelijk worden gehouden voor het neerhalen van een Amerikaanse helikopter eind juni, waarbij negentien Amerikaanse soldaten omkwamen.

De vier Amerikaanse militairen die gisteren omkwamen in Zabul, werden het slachtoffer van een bom, die vermoedelijk van afstand tot ontploffing werd gebracht. Drie militairen die vergeefs te hulp schoten om hun vier collega's te redden, raakten gewond toen een tweede bom ontplofte.