Verscherping crisis over Chinees textiel

De aanhoudende crisis over de invoer van Chinees textiel in de Europese Unie is vandaag verder verscherpt. Nederlandse organisaties van kledingimporteurs werken aan juridische stappen tegen de staat en de Europese Commissie, omdat zij ,,er niet gerust op zijn dat er een oplossing uit Brussel komt'', zei een woordvoerder vanmiddag.

Sinds het middaguur geldt in de Europese Unie ook een importverbod op beha's en linnen garens. Dat is het gevolg van het vollopen van nog twee van in totaal tien quota voor Chinees textiel. Eerder al gebeurde dit met de quota voor truien, broeken en blouses.

Ambtenaren van de EU-lidstaten komen donderdag in Brussel bijeen om met de Europese Commissie te praten over een oplossing van de crisis rond het Chinese textiel, dat zich nu opstapelt in douane-entrepots in de hele Unie. Europese textielimporteurs, die naar eigen zeggen een schade van zo'n 800 miljoen euro lijden, houden morgen spoedoverleg in de Belgische hoofdstad.

Vertegenwoordigers van de Nederlandse brancheorganisaties Modint en Vivo, alsmede de verladersorganisatie EVO, zouden vanmiddag hun juridische eisen vormgeven. Daarbij kan de staat der Nederlanden worden gedaagd wegens ,,onbehoorlijk bestuur'', aldus directeur Han Bekke van Modint. Vorige week stapte een Duits bedrijf in deze kwestie naar het grondwettelijk hof.

De quota voor tien categorieën kleding uit China zijn het gevolg van afspraken die Europees Commissaris Mandelson (Handel) medio juni maakte met zijn Chinese ambtgenoot Bo Xilai. De quota zijn bedoeld om `ernstige marktverstoring' in de Europese Unie te voorkomen. Met name Zuid-Euopese textielproducenten hebben op quota aangedrongen. Een aantal Noord-Europese lidstaten, waaronder Nederland, ageert hier juist tegen.

Nog 58 miljoen truien uit China wachten op inklaring. Hetzelfde geldt voor 16 miljoen broeken en 280.000 blouses en, sinds vanmorgen, 124.000 beha's en een hoeveelheid linnen garens.