Uri Caine

Na de muziek van Robert Schumann, Gustav Mahler en Johann Sebastian Bach `onder handen genomen' te hebben, richtte de Amerikaanse toetsenman Uri Caine een paar jaar geleden Bedrock op.

Het is een trio met drummer Zach Danziger en (bas)gitarist Tim Lefebvre dat als programma heeft de funk-fusion uit jaren '70 te verbinden met de `dance' van heden.

Ook het voorplaatje op Shelf-Life suggereert dat het om recht-op-en-neer muziek zou gaan maar de werkelijkheid is anders. In enkele stukken zit inderdaad een doorgaande dansbeat maar er zijn er ook passages die zo dromerig zijn dat je de groepsnaam letterlijk zou gaan nemen. Weer andere zijn zo jazzy, abstract of razendsnel dat elke danser er voor zou bedanken, zoals in 2003 inderdaad gebeurde toen Bedrock in de Melkweg stond.

Dat er op de lange loonlijst voor deze cd naast dj Olive twee `programmers' en een `reconstruction worker' staan, verwondert niet. De `dansmuziek' op Shelf-Life is niet bedoeld voor levende mensen maar voor de poppetjes uit een getekende zapdance -clip. Van de zwaartekracht hebben ze geen last doordat Uri Caine met zijn laptop in bed virtueel aan de touwtjes trekt.

Uri Caine's Bedrock: Shelf-Life (W&W 910 112-2). Distr. Harmonia Mundi

    • Frans van Leeuwen