Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Interview met Stones-gitarist Keith Richards over de komende tournee in 2006. Ned.2, 18.25-19.05u.

Netwerk. Reportage over de omstreden aanleg van de RijnGouwe-lijn, een spoorverbinding van Gouda, dwars door de binnenstad van Leiden, naar de kust bij Noordwijk. Het laatste deel van het traject lijkt nu al onhaalbaar, de kosten stijgen al voordat er nog maar een meter is aangelegd. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Gesprek met minister Donner (Justitie) over de terreurdreigingen van afgelopen zomer en hoe de overheid zich op terreur voorbereidt. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRE

Stories: Mijn vader zit in de gevangenis. Engelse reportage over familie van criminelen die lange tijd in de gevangenis moeten zitten. De familie van de gevangene gaat als het ware ook achter de tralies. Canvas, 20.50-21.45u.

Dokument: Fabrieksdorpen. Slot van een tweeluik over fabrieksdorpen belicht de Suikerbuurt in het Groningse Hoogkerk. Elk jaar in september begint in Drenthe en Groningen de bietencampagne. In drie maanden tijd worden miljoenen bieten verwerkt tot kristalsuiker. Ned.1, 23.00-23.50u.

AMUSEMENT

De avond van de grote vakantie. Voor velen zit het jaarlijkse hoogtepunt in het werkzame leven, de grote vakantie, er weer op. Presentator Wilfried de Jong kijkt terug op teleurstellende, opbeurende, melancholieke en volkomen in het water gevallen vakanties. En uiteraard met het mooiste vakantiefilmpje van 2005. Ned.3, 20.25-22.00u.

De tv-competitie. Vanavond laat tv-producent IdtV de eerste aflevering zien van een mogelijke serie over vijf voormalige prostituees die een café willen beginnen. De dames krijgen daarbij hulp van experts op het gebied van ondernemen, horeca en marketing. Aan het eind van de week beslissen de kijkers of de producent de overige afleveringen mag afmaken. Talpa, 20.30-21.30u. & 23.20-23.50u.

Memories: Tour d'amour. Slot van een vierluik waarin mensen op zoek gaan naar hun vakantieliefde van toen. Ned.1, 21.00-22.00u.

FILM

Spy Game (Tony Scott, 2001, VS/GB). Op ouderwetse leest geschoeide, in 1991 gesitueerde spionagefilm grossiert in visuele krachtpatserij en mokerslagmontage. Vanuit het hoofdkantoor van de CIA halen Robert Redford en Brad Pitt herinneringen op aan avonturen op exotische locaties. SBS6, 20.30-23.15u., onderbroken door Hart van Nederland.

The Chamber (James Foley, 1996, VS). Minder succesvolle verfilming van bestseller van John (The Firm) Grisham. Gene Hackman als ter dood veroordeelde aanhanger van de Ku Klux Klan. Kleinzoon annex onervaren advocaat Chris O'Donnell neemt de verdediging op zich. Net5, 20.30-22.35u.

Le monde vivant (Eugène Green, 2003, Frankrijk/België). Middeleeuwse personages dragen eigentijdse kleren in merkwaardig, bespiegelend sprookje dat in 2004 nog tot het hoofdprogramma behoorde van het Rotterdamse filmfestival. TV5, 22.25-23.45u.

.Les vacances de Monsieur Hulot (Jacques Tati, 1952, Frankrijk). Tati etaleert zijn kunst van het waarnemen in perfecte komedie waarin hij zich, voor het eerst als monsieur Hulot, beweegt tussen vakantiegangers in Bretons badplaatsje. Weinig dialoog. Ned.3, 23.35-1.05u.

Air America (Roger Spottiswoode, 1990, VS). Minder geslaagde poging om van Amerika's Vietnamverleden een actiekomedie te maken. Mel Gibson als sensatie-beluste piloot die in opdracht van de CIA heroïne smokkelt. BBC1, 0.05-1.55u.

Hilary and Jackie (Anand Tucker, 1998, GB). Zwaar aangezet drama relativeert de slachtoffermythe rond de jong gestorven celliste Jacqueline du Pré, de beroemdste MS-patiënte. Mooie hoofdrol van Emily Watson. RTL4, 0.25-2.35u

RADIO

Kunststof. Beeldend kunstenaar Nicolas Dings vertelt over zijn pogingen iconen uit het verleden om te vormen tot actuele beelden. Zijn installaties en schilderijen zijn nog tot 25 september te zien in het Rijksmuseum Twente in Enschede. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Gesprek met archeoloog Evert van Ginkel over de restanten van een militair vliegveld uit WO II in het Drentse Havelte. Verder Sietzo Dijkhuizen over de biografie die hij schreef over natuurkenner Jac. P. Thijsse Natuurgenot schenkt levensvreugd en in het laatste uur de werkplek van bassist en muziekorganisator Gert-Jan Blom. 747AM, 20.02-23.00u.