Sjarapova 's werelds nummer 1

Maria Sjarapova heeft de opmars van het Russische vrouwentennis bekroond met een eerste plaats op de wereldranglijst. De achttienjarige speelster neemt als eerste Russin ooit de koppositie over van Lindsay Davenport. Sjarapova, die op dit moment kampt met een pijnlijke borstspier, hoopt op tijd fit te zijn voor de US Open die volgende week begint.

Met de koppositie voegde Sjarapova een prachtig hoofdstuk toe aan een carrière die vrijwel vanaf haar geboorte leek voorbestemd. Op zevenjarige leeftijd vertrok ze samen met haar vader naar het Amerikaanse Florida met slechts zevenhonderd dollar op zak. Het reisdoel was de tennisschool van kampioenenmaker Nick Bollettieri in Bradenton. De tennisgoeroe zag wel wat in het kleine verlegen meisje en gaf Sjarapova een plaats op de academie.

Bollettieri kreeg vertrouwen in het Russische meisje dat zich het moderne power-tennis eigen wist te maken. Al snel legde het managementbureau IMG het talent vast. Mede door haar uiterlijk werd ze ook wel `de nieuwe Koernikova' genoemd.

Vier jaar geleden debuteerde Sjarapova als 14-jarige in het profcircuit op het toernooi van Indian Wells. Ondanks haar talent en haar elegante verschijning vergaarde ze aanvankelijk vooral bekendheid door haar enorme gekreun na elke slag. Sinds haar zege op Wimbledon in 2004 is Sjarapova zowel binnen als buiten de baan een wereldster geworden. Vorig jaar mocht de Russin zich ook al officieus wereldkampioene noemen, toen ze de strijd om de Masters Cup in Los Angeles op haar naam schreef.