Raikkonen wint makkelijk in Istanbul

De vijfde zege dit seizoen van Kimi Raikkonen heeft weinig veranderd in de strijd om de wereldtitel Formule 1. De Finse coureur verkleinde in Turkije zijn achterstand op Fernando Alonso met twee punten.

Met nog vijf wedstrijden te gaan is de kloof nog 24 punten (95-71) in het voordeel van de Spanjaard. `Iceman' Raikkonen was ondanks een matige start op het circuit van Istanbul, waar nooit eerder een Grote Prijs was verreden, in de Mercedes-McLaren oppermachtig. Onder de finishvlag had hij bijna een halve minuut voorsprong op Alonso in de Renault.

De eerste `dubbel' van de renstal McLaren in vijf jaar ontging de met Duitse motoren aangedreven Britse bolides door een stuurfout van de Colombiaan Juan-Pablo Montoya in de voorlaatste ronde. De Zuid-Amerikaan maakte met een spin de weg vrij voor Alonso. Montoya eindigde nog wel op het erepodium, als derde, nog net voor de teamgenoot van Alonso bij Renault: de Italiaan Giancarlo Fisichella.

McLarens teamleider Ron Dennis stelde onmiddellijk na afloop dat de strijd om de wereldtitel nog niet is beslist. ,,We hebben laten zien dat we alle resterende wedstrijden kunnen winnen.''

WK-leider Fernando Alonso was opgelucht, dat hij bij de primeur in Turkije was ontsnapt met de tweede plaats. ,,Het leek een teleurstellende week te worden, want tegen McLaren was eigenlijk niets in te brengen. Het einde was toch nog goed.''

Voor de beide Nederlanders was in Turkije weer weinig eer te behalen. Robert Doornbos bracht zijn Minardi aan de eindstreep als dertiende. Zijn beste klassering tot nog toe. ,,Ik ben blij met de race en het resultaat. De auto voelde goed aan. Het is top om voor beide Jordans te eindigen. Ik kijk uit naar Monza, waar we ook een nieuwe motor krijgen'', sprak de 23-jarige Rotterdammer na afloop.

Christijan Albers ging na zijn vierde pitstop in de 54ste van de 58 rondes het circuit niet meer op en kwam bij de uitvallers te staan. ,,Een race vol problemen'', was de conclusie van de Nederlander. ,,Ik heb mijn best gedaan. De problemen begonnen al bij de eerste tankstop. Daarna kreeg ik er alleen maar problemen bij. Dat hoort bij deze sport'', aldus Albers.

Ook de Duitser Michael Schumacher haalde het einde niet. De zevenvoudige wereldkampioen botste in de zestiende ronde met zijn bolide met de Australiër Mark Webber. Na de reparatie van de Ferrari kwam de titelverdediger nog wel even terug, maar hij haalde de finishvlag niet.

Schumacher was op de laatste rij gestart, omdat hij niet tot een kwalificatietijd was gekomen. Het voordeel van de extra rondjes was dat hij in de volgende Grote Prijs in Italië op Monza niet als eerste zijn kwalificatierondjes hoeft te rijden.