PSV heeft nog een week om `slim' zaken te doen

PSV heeft tot 1 september de tijd om met een inventief plan de selectie te versterken. Ruim een week voor het sluiten van de transfermarkt is de landskampioen nog altijd op zoek naar minimaal één speler die voor de nodige diepgang aan de rechterkant kan zorgen. Want ook gisteren werd tijdens de moeizaam met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Vitesse duidelijk dat de huidige selectie van PSV vooral offensieve kracht tekort komt. De club mist `verbindingsspelers' zoals het in voetbaljargon heet.

Op het wensenlijstje van technisch directeur en hoofdtrainer Guus Hiddink staan al weken de namen van Salomon Kalou (Feyenoord) en Arouna Koné (Roda JC), maar tot dusver heeft de club het verlies van met name Mark van Bommel en Ji-Sung Park onvoldoende kunnen ondervangen. Vraag is of de Eindhovenaren voor volgende week donderdag een doorbraak kunnen forceren.

PSV heeft de laatste twee decennia een traditie opgebouwd in handig zakendoen. In de zomer van 1988 slaagde de toenmalige houder van de Europa Cup voor landskampioenen erin Romário te halen. De verrassende transfer kwam mede tot stand omdat PSV via een ingenieuze constructie Braziliaans schuldpapier opkocht. Een aantal jaar later bleken de Eindhovenaren met het vastleggen van stervoetballer Ronaldo over betere contacten te beschikken dan concurrent Ajax. Met de komst van Ronaldo raakte de aanhang van PSV gewend aan de aanwezigheid van een topspits in de selectie.

In de zomer van 2000 stond PSV na het vertrek van Luc Nilis en een dreigende transfer van Ruud van Nistelrooy voor eenzelfde soort probleem als nu. De club moest en zou een centrumspits van internationale allure aantrekken, maar het ontbrak de club die sinds 1999 een NV is aan de benodigde middelen. Een groepje bemiddelde particulieren – onder wie twee van de zes commissarissen van de club – bood de helpende hand. Zo wist PSV de vele miljoenen bijeen te halen om de Servische spits Mateja Kezman als de nieuwe nummer negen te kunnen presenteren. Naast Kezman werden dertien andere spelers onder wie Van Bommel, Arjen Robben, Michael Lamey en John de Jong ondergebracht in een zogenoemd beleggingsfonds. De voetballers zelf wisten doorgaans van niets. ,,Spelers zijn hiervan niet op de hoogte'', verklaarde Robben vorig jaar voor zijn vertrek naar Chelsea tegenover deze krant.

Ondanks de lucratieve verkoop van Robben aan de Londense voetbalclub Chelsea bleken de beleggingen geen rendement op te leveren. Sterker nog, de investeerders wachtten tevergeefs op hun geld en PSV kampte met zo'n hoge schuld dat er een confict ontstond tussen toenmalig voorzitter Harry van Raaij en president-commissaris Jan Timmer. PSV besloot de `externe financiers' in 2004 uit te kopen voor een bedrag van 17,4 miljoen euro. Uit het jaarverslag blijkt dat de totale schuld (inclusief een bedrag van 90 miljoen voor het stadion) door die uitkoop opliep tot een bedrag van 124 miljoen euro.

Het ambitieuze, maar noodlijdende PSV moest op zoek naar een nieuwe manier om voetballers aan te trekken. En opnieuw wist de club op verrassende wijze een Braziliaanse topspeler binnen te halen. Met de financiële hulp van Chelsea werd Alex overgenomen van Santos. De Londense club hoopt dat de centrale verdediger in Nederland uitgroeit tot een volwaardig Braziliaans international zodat hij binnen afzienbare tijd de overstap naar het bolwerk van miljardair Roman Abramovitsj kan maken. Hiddink is tevreden over Alex, maar wat hem betreft blijven dergelijke financiële contructies tot een minimum beperkt.

In december 2004 maakte de huidige voorzitter Rob Westerhof bekend dat de club bezig is met het oprichten van een nieuw spelersfonds. Deelnemers zouden daarin bedragen die variëren van 25.000 tot een half miljoen euro kunnen steken. PSV verwacht op die manier tussen de vijf en tien miljoen euro binnen te kunnen halen. Volgens de plannen had een dergelijk fonds deze zomer actief moeten worden. Zover is het nog niet. ,,De Autoriteit Financiële Markten moet daar eerst nog toestemming voor verlenen. Dat kan nog wel even duren'', stelde Westerhof gisteren na het duel met Vitesse.

De tijd dringt voor trainer Hiddink. De voorbije weken heeft PSV alles in het werk gesteld om Kalou te kopen. De club bracht een paar weken geleden een bod uit van naar verluidt zo'n acht miljoen euro waarbij Feyenoord bij een eventuele transfer van de Ivoriaan in de toekomst mee zou kunnen profiteren. Maar voor Feyenoord is een overgang van Kalou naar PSV niet bespreekbaar. Met nog ruim een week te gaan richt Hiddink zijn aandacht op Kalous landgenoot Koné, die vooralsnog komend weekeinde als werknemer van Roda JC tegen PSV dient aan te treden. Als Koné wordt gekocht heeft PSV wederom een creatieve oplossing bedacht. Eerst de voetballer dan het spelersfonds.

PSV

2

Vitesse

1

Ruststand 2-1. 21. Alex (e.d.), 32. Farfán 1-1, 44. Cocu 2-1. Schds: Temmink. Tsch: 32.600. Gele kaart: Ooijer, Afellay (PSV), Van der Schaaf en Janssen (Vitesse).

    • Koen Greven