Praten zonder mes en vork

Voor nieuws, achtergronden, muziek en trends kun je beter op de radio afstemmen dan de televisie aanzetten. Het is dan ook toe te juichen dat 747AM tot vrijdag 2 september onder de titel De beste radio van Nederland een poging doet dat te bewijzen. In een door de oude rot en zakenman Willem van Kooten geleid gesprek praten morgen in deze serie de eigentijdse diskjockeys Giel Beelen (28) van 3FM en Edwin Evers (34) van Radio 538.

`Shock-jock' Beelen werd bij KRO en VARA ontslagen wegens onbetamelijk gedrag. Hij liet zich o.a. in 2000 in een uitzending oraal bevredigen door een callgirl en riep luisteraars in 2001 op de KRO te bedelven onder brieven met meel, in de periode dat er aanslagen werden gepleegd met miltvuur-enveloppen. De vakbroeders keuvelen met Van Kooten (in de jaren zestig `Joost den Draaijer') over vroeg naar bed gaan, vroeg opstaan, wijze van presenteren, passie voor muziek, hits, vrouwelijke deejays, grappen, digitale radio en de toekomst van de radio.

Wat wel prikkelt is het dwarse gemompel van dikke zestiger Van Kooten, platenbaas bij Red Bullet en eigenaar van een golfresort in Portugal. Van Kooten domineert, dolt regelmatig met de producent van het programma Gijs Groenteman (,,Wat vind jij Groenteman!'') en ontlokt zelfs nog enig nieuws. Zo vertelt Giel Beelen dat hij binnenkort zijn rijbewijs kwijt is omdat hij een aantal keren op weg naar de studio in Hilversum door een flitspaal werd betrapt. In die periode zal hij zich laten rijden door een chauffeur. Van Kooten herinnert zich dat deejay Adam Curry in het verleden in zijn contract had laten opnemen dat hij altijd door een chauffeur zou worden opgehaald.

Het is amuserende radio met Van Kooten, die de Top 40 in Nederland introduceerde en bekendstond om zijn virtuoos taalgebruik. In een oude opname horen we hem zeer gearticuleerd plaatjes aan- en afkondigen. ,,Ja'', grapt Van Kooten ,,dat was nog eens met mes en vork praten''. Zelf luistert hij nauwelijks meer naar de radio. Houdt meer van stilte, maar als hij toch eens luistert is het naar Arrow Classic Rock (`aangenamer') of BNR Nieuwsradio.

Beelen en Evers bieden nauwelijks weerwoord. Zij volgen gedwee de strapatsen van de oude heer. Of deze `radio' nou de beste `radio' is, valt te betwijfelen. `Gezellig' is het wel.

De beste radio van Nederland, morgen, 747AM 10.02-11.00u.

    • Markus Meulmeester