`Pianoman' verbreekt zwijgen

De stille `pianoman', die in april doorweekt door de Britse politie werd aangetroffen op het strand van Kent en naar wiens identiteit men tot dusverre slechts kon gissen, heeft zijn zwijgen doorbroken. Het blijkt om een Duitser te gaan. Hij is geen begenadigd pianist, zoals veel media hadden bericht, maar weet slechts eenvoudige wijsjes te spelen.

Dit meldt het dagblad Daily Mirror vandaag onder verwijzing naar bronnen in het ziekenhuis van Dartford in Kent, waar de pianoman werd verpleegd. Toen een verpleegster afgelopen vrijdag zijn kamer binnenliep en informeerde of hij misschien wat wilde zeggen, antwoordde hij volgens de krant tot haar verbazing. ,,Ja, dat denk ik wel.''

Vervolgens vertelde hij dat hij uit Duitsland komt, waar zijn vader een boerderij heeft. Hij zei voorts dat hij twee zusters heeft en homoseksueel is. Hij werkte enige tijd in Parijs maar verloor daar zijn baan. Hij had bovendien ervaring met geestelijk gestoorde patiënten, waardoor hij in staat was sommige karaktertrekken realistisch na te bootsen. Sommige psychologen hadden er al voor gewaarschuwd dat het waarschijnlijk niet om een echte psychiatrische patiënt ging. De pianoman zelf, wiens naam nog niet is vrijgegeven, stelt volgens de bronnen van de Daily Mirror echter dat hij in april zelfmoord wilde plegen. Hij zou inmiddels naar Duitsland zijn teruggekeerd.

De man was vier maanden geleden 's avonds door de politie gevonden op het strand bij Sheerness. Hij droeg doornatte maar nette kleren, waar alle merkjes uit waren gesneden. Papieren had hij evenmin bij zich. De man hulde zich in volledig stilzwijgen. Toen ziekenhuispersoneel hem na enige tijd pen en papier in handen drukte, tekende hij een piano. Volgens de eerste berichten over de man, die in mei naar buiten kwamen, speelde hij urenlang prachtig op een piano die hem was voorgezet. Maar spreken deed hij nog altijd niet.

Zijn signalement ging door heel Europa. In alle media was de foto te zien van een lange, blonde man, die melancholiek voor zich uitkeek. Duizenden zochten contact met de politie omdat ze dachten de man te herkennen, zonder dat de Britse autoriteiten een stap nader tot identificatie van de man kwamen. Ook artsen en psychologen bleven zich het hoofd breken over het geval.

Omdat het officiële onderzoek nog niet is afgesloten weigeren functionarissen in te gaan op het verhaal in de Daily Mirror. Volgens de krant overwegen de Britten een schadeclaim tegen de man omdat zijn verpleging tienduizenden ponden heeft gekost.