Overdosering mogelijk bij apotheken

Het waarschuwingssysteem dat apothekers moet behoeden voor het afleveren van te hoge doses, werkt al meer dan een jaar niet naar behoren. Bij een aantal sterke medicijnen geeft de computer geen waarschuwing bij overdosering.

Dit kwam aan het licht na een melding van ernstige overdosering bij een patiënt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft apothekers gewaarschuwd dat het medicatiesysteem niet goed werkt. Apothekers wordt geadviseerd de dosering van geneesmiddelen handmatig te controleren.

Als de apotheker in het computersysteem een hoeveelheid medicatie invoert die te veel is voor de patiënt, behoort de apparatuur een melding te geven. Zware geneesmiddelen moeten nauwkeurig worden afgestemd op het lichaamsgewicht van de patiënt.

Tot 1 juni werd die controle handmatig door de apotheker gedaan. Daarna is het bestaande doseringsprogramma uitgebreid met de automatische waarschuwing. Veel apothekers in Nederland maken gebruik van deze controlemethode.

Volgens een woordvoerster van de Inspectie voor de Gezondheidszorg is het niet duidelijk of het waarschuwingssysteem voor de zwaardere geneesmiddelen ooit wel goed heeft gewerkt. Een apotheker ontdekte het defect toen hij bewust een overdosis invoerde en de computer geen waarschuwing gaf. De betrokken patiënt heeft vermoedelijk al langer overdoses gekregen. Het is niet bekend hoe de toestand van die patiënt is.

Het computersysteem is bedoeld om apothekers te helpen de ingewikkelde doseringen van zware medicijnen te controleren. Het gaat voornamelijk om de middelen azathioprine (tegen bepaalde vormen van kanker en reuma), ciclosporine (dat bij transplantaties wordt gebruikt om de afweer te onderdrukken) en methotrexaat (een middel dat patiënten met specifieke vormen van kanker en reuma gebruiken).

Het is onduidelijk hoeveel patiënten een te hoge dosis medicijnen hebben ontvangen, maar volgens voorzitter M. van Weelden van de apothekersberoepsorganisatie KNMP worden de doses medicijnen meerdere malen handmatig gecontroleerd.

Volgens de Inspectie is het lastig om de gevolgen van de overdosering in te schatten als het gaat om ernstig zieke mensen: ,,Het is dan moeilijk te beoordelen of bepaalde complicaties zijn toe te schrijven aan overdosering of aan de ziekte.'' Apothekers hebben de opdracht gekregen om bij alle patiënten na te gaan of ze sinds 1 juni 2004 een overdosering hebben gekregen.