Ouders verdacht na overlijden van vier maanden oude baby

De politie heeft zaterdag de ouders van een vier maanden oude baby uit Schaesberg aangehouden, nadat was gebleken dat het kind een onnatuurlijke dood was gestorven. Ook een huisgenoot van de ouders is gearresteerd.

Het meisje werd vrijdag levenloos binnengebracht in het ziekenhuis van Heerlen, dat het voorval aan de politie meldde omdat artsen twijfelden over de doodsoorzaak. Uit onderzoek in het academisch ziekenhuis in Maastricht en door het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk bleek dat het kind een onnatuurlijke dood gestorven was. Woordvoerder Piet Tans van de politie Limburg-Zuid wil niet zeggen wat precies de doodsoorzaak is. ,,Dat is dader-informatie die we gebruiken we in de verhoren.''

De politie hoort momenteel de 30-jarige vader en de 19-jarige moeder en een 53-jarige huisgenoot, bij wie de ouders inwoonden. De recherche onderzoekt wat ieders aandeel is geweest in de dood van de baby. Ook houdt de politie een buurtonderzoek.

Volgens een woordvoerder van de politie verlopen de verhoren van de verdachten erg moeizaam en met veel emotie. ,,Ook voor die mensen zelf is het dramatisch.'' Uit de verhoren moet blijken waaraan de mogelijke dader zich schuldig heeft gemaakt: mishandeling of doodslag.

De 53-jarige man, bij wie het echtpaar met hun baby inwoonde, is een bekende van hen, geen familie, aldus de politie. Het echtpaar heeft onlangs vergeefs bij de plaatselijke woningcorporatie gevraagd om andere woonruimte, aldus de politiewoordvoerder.

Volgens Tans was het gezin bekend bij de politie, agenten hadden de afgelopen maanden verschillende keren bemiddeld bij echtelijke ruzies. Daarnaast waren klachten door buurtbewoners wegens overlast. De politie heeft vervolgens maatschappelijk werk ingelicht, evenals de woningcoörporatie. De gezinssituatie was ook bekend bij het consultatiebureau.

Tans: ,,Wij kunnen niet meer doen dan bemiddelen in conflictsituaties. Verdere hulp moet worden geboden door andere instanties, zoals maatschappelijk werk. Overigens waren er geen aanwijzingen dat de baby werd mishandeld.''