Ontruiming Gazastrook vandaag afgerond

Israëlische militairen en agenten, beschermd door Apachehelikopters, tanks en gepantserde bussen, zijn vandaag begonnen aan de ontruiming van Netzarim, de laatste Israëlische nederzetting in de Gazastrook. Volgens een woordvoerder van het leger zal door de medewerking van de 500 inwoners de evacuatie vandaag worden afgerond.

Palestijnse doorgaande wegen in de omgeving van Netzarim werden met tanks voor alle verkeer gesloten. Na een tip over een mogelijke mortieraanslag vanuit Gazastad verschenen er luchtmachthelikopters boven de nederzetting, waar vertrekkende kolonisten voor de laatste keer in de synagoge bijeenkwamen. De bewoners van Netzarim verhuizen in meerderheid naar Ariel, een van de grootste, verstedelijkte nederzettingen in het hart van de bezette Westelijke Jordaanoever. In Ariel worden jaar in jaar uit comfortabele, financieel aantrekkelijke en kosjere appartementen gebouwd.

Premier Sharon zei gisteren dat nederzettingen als Ariel en Ma'ale Adumim bij Jeruzalem nooit zullen worden ontruimd en dat nieuwe bouwplannen door hem per definitie zullen worden goedgekeurd. De Palestijnse Autoriteit protesteerde gisteren tegen de verhuizing van kolonisten van Netzarim naar Ariel, maar Sharon zei dat het de kolonisten vrij staat een nieuwe woonplaats te kiezen. ,,Ariel is Israël en dat geven wij nooit op. Ik zal daar blijven bouwen'', aldus de premier, die verklaarde dat er geen tweede ontruimingsplan voor de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zal worden opgesteld. Sharon heeft eerder gezegd wel de illegale buitenposten in het gebied te zullen ontruimen.

Op de achtste dag sinds het begin van de ontruimingsactie zullen alle 21 nederzettingen in de Gazastrook verlaten zijn. Op verschillende plaatsen is al begonnen met de sloop. De ontruiming van vier nederzettingen verliep gisteren vlot, omdat de meeste bewoners al waren vertrokken. Slechts een klein aantal families en groepen jonge religieus-nationalistische jongeren wachtten tot zij met zachte dwang werden verwijderd. Uit nieuwe cijfers van het Israëlische leger is overigens gebleken dat zich in de Gaza-nederzettingen niet 4- tot 5.000 demonstranten bevonden, zoals generaal Harel vorige week verklaarde, maar hooguit 2.000 tot 2.500. Een aantal van hen blijkt zich na uit Gaza te zijn verwijderd, te hebben verschanst in Homesh en Nasur, twee van de vier te ontruimen nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever in de omgeving van Jenin. Volgens het leger bevinden zich in deze twee nederzettingen 2.100 extremisten, onder wie enkelen in het bezit van automatische wapens en revolvers. De meeste bewoners, onder wie Russische beeldende kunstenaars, zijn al vertrokken. Het leger is bezig een grote legermacht hierheen te vervoeren.

De Palestijnse president Abbas heeft aangekondigd dat op 25 januari 2006 de verkiezingen voor de Palestijnse wetgevende vergadering gehouden zullen worden. Tijdens een toespraak tot Palestijnse jongeren in de Gazastrook zei Abbas dat ,,de kleine jihad'' is geëindigd met het ,,afgedwongen vertrek'' van de Israëliërs en dat nu een ,,grote jihad'' (heilige oorlog) wordt gelanceerd om de economie van Gaza op te bouwen en de openbare orde te herstellen. Hij ontvouwde plannen voor de bouw van 3.000 nieuwe appartementengebouwen op grond van de voormalige Israëlische nederzettingen.