Nederland mist WK mannen volleybal

Het Nederlands mannenvolleybalteam heeft zich niet geplaatst voor het wereldkampioenschap, dat volgend jaar in Japan wordt gehouden.

Het kwalificatietoernooi in de Bulgaarse badplaats Varna werd gisteren afgsloten met een overwinning (3-1) op Oekraïne, maar deelname was eerder dit weekeinde verspeeld door nederlagen tegen achtereenvolgens Bulgarije (3-2) en Portugal (3-1). Bulgarije won het toernooi en plaatste zich voor het WK.

De absentie bij het WK betekent het einde van een succesvol tijdperk van de Nederlandse volleyballers, die vanaf 1987 onafgebroken bij alle grote toernooien present waren. Na de opmars van het Nederlands team, eind jaren tachtig, bereikte de nationale ploeg begin jaren negentig een hoog internationaal niveau met tweede en derde plaatsen bij EK's en WK's. De hoogtepunten lagen in 1996 en 1997, toen achtereenvolgens de olympische en Europese titel werden gewonnen. Daarna zijn de volleyballers via vijfde, zesde en negende plaatsen bij grote toernooien afgegleden naar de internationale subtop.

Voor bondscoach Harry Brokking is het een streep door de rekening dat hij volgend jaar ontbreekt op het WK. Hij bouwt aan een nieuwe ploeg, die in zijn ogen de ervaring van het WK niet zou mogen missen. Vanaf zijn indiensttreding had hij zich gericht op kwalificatie voor het WK. Hij had Reinder Nummerdor weten over te halen zijn sabbatical voor het toernooi in Bulgarije te onderbreken. De ervaren speler speelde als libero, maar kon in die positie het spel niet naar zijn hand zetten.