Levi Leipheimer dicht bij eindzege

De dagzege was gisteren in de Ronde van Duitsland voor de Australische wielrenner Cadel Evans. Maar op de Feldberg voelde de Amerikaan Levi Leipheimer zich ook een beetje winnaar. Dertig seconden won de kopman van Gerolsteiner op Jan Ullrich. Een dag voor de alles beslissende individuele tijdrit liep de achterstand van de Duitser daarmee op tot een kleine anderhalve minuut.

In het Zwarte Woud moest Ullrich, net als donderdag in de koninginnenrit naar de Rettenbachferner, in de slotfase terrein prijsgeven. Ullrich had zaterdag na de zesde rit, gewonnen door de Kazak Iglinski, nog wel een aanval aangekondigd richting de Feldberg. Maar het regende gisteren en dat weertype ligt de kopman van T-Mobile niet.

Ullrich werd wederom niet ondersteund door ploeggenoten. Leipheimer, rijdend op zijn tandvlees, kon profiteren. In de finale kon hij een aanval van Evans niet pareren. Deze renner van Davitamon-Lotto, achtste in de Ronde van Frankrijk, behaalde de ritzege voor de Zwitser Jeker en de Duitser Jaksche. Leipheimer werd vierde op veertien seconden, Ullrich elfde. De Nederlander Pieter Weening die voor Rabobank in de Ronde van Frankrijk een ritzege behaalde, handhaafde zich voorin met een negende plaats.

Een vroege kopgroep met de Australiër Rory Sutherland, reed een groot deel van de dag op kop. In de slotfase zonderde de Spanjaard Contador, die eerder naar de kopgroep was gereden, zich af. Enkele kilometers onder de top werd hij bijgehaald door het viertal dat uiteindelijk de eerste vier plaatsen in de rituitslag zou bezetten.

,,Het wordt nu steeds realistischer dat ik de eindzege hier ga pakken'', constateerde Leipheimer. ,,Ik was blij verrast toen ik merkte dat Ullrich niet meer volgde terwijl de klim vandaag toch zeker niet zo steil was als donderdag.''

,,Mijn verkoudheid heeft me vandaag weer parten gespeeld'', mopperde Ullrich. ,,Het regent nu al dagen. Jammer, ik had me veel van vandaag voorgesteld.''

Leipheimer is vandaag begonnen aan de individuele tijdrit over 31 kilometer met een voorsprong van 33 seconden op zijn Oostenrijkse ploeggenoot Totschnig. Ullrich, die werd beschouwd als zijn grootste concurrent voor de eindzege, staat nu vijfde op 1.26. De Ronde van Duitsland, meetellend voor de ProTour, eindigt morgen in Bonn.