Janine Jansen met passie op de gracht

Overvolle kades, gammele bootjes, open ramen en vrolijke gezichten bepaalden ook dit jaar het aanzien van het traditionele Pinsengrachtconcert, het rechtstreeks door de Avro-tv uitgezonden hoogtepunt van het Amsterdamse Grachtenfestival. Het woensdag begonnen festival, met concerten op tal van lokaties, werd zondagavond besloten met een concert door cellist Pieter Wispelwey en leerlingen.

Ster van het Prinsengrachtconcert was de in exotisch rood gehulde Janine Jansen, Neêrlands topvioliste van internationale allure, die vorige maand de BBC Proms in Londen mocht openen met haar uitstekend ontvangen uitvoering van het Vioolconcert van Mendelssohn met het BBC Symphony Orchestra o.l.v. Sir Roger Norrington.

Janine Jansen speelde een vrolijke potpourri van kleine en grote hoogtepunten uit het vioolrepertoire. Ontwapenend opende ze met een spontane uitvoering van de Introduttione teatrale nr. IV van de 18de eeuwse vioolvirtuoos Locatelli, die zelf wat verder op de Prinsengracht woonde. Met een ad hoc ensemble o.l.v. violiste Candida Thompson overrompelde Jansen met een vitaal zingende Locatelli, die op onorthodoxe wijze het midden hield tussen een `ouderwetse' interpretatie en een barokuitvoering. Jansens vader zat achter het klavecimbel, haar oudere broer bespeelde de cello.

Er volgde een speelse uitvoering van Bachs Vioolconcert in a, waarin de beweeglijkheid van Jansen zijn tol eiste in de vorm van ritmische onrust, valse accenten, rommelige fraseringen en andere muzikale anarchie. Maar dat mocht de pret niet drukken, want Jansen klinkt immer aanstekelijk, vol enthousiasme, passie en muzikale intelligentie.

Met haar levenspartner Julian Rachlin, een solide altviolist bij uitstek, vertolkte Jansen op fascinerende wijze duo's van o.a. Händel en Sjostakovitsj. Samen met pianist Itamar Golin zwijmelde de violiste lekker weg in de Dans van de zalige geesten van Gluck, gevolgd door een temperamentvolle uitvoering van de Roemeense dansen van Bartók.

Ook klonk nog een bewerking van Aan de Amsterdamse grachten. Succes verzekerd, ondanks de electronische versterking, zoiets als een vrolijk gekleurde lijst om Rembrandts Nachtwacht.

Prinsengrachtconcert. Janine Jansen (viool) & Friends. Gehoord 20/8, Prinsengracht Amsterdam.

Woensdag 24/8 20u15 speelt Janine Jansen met pianiste Michaela Ursuleasa in de serie Robeco Zomerconcerten sonates van Beethoven, Prokofjev, Messiaen en Franck in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Res.: (020) 6718345

    • Wenneke Savenije