Flan Josephine Baker

Het bananenrokje van Josephine Baker (1908-1975), de gevierde Amerikaanse revuedanseres wier donkere huidskleur en minimale kostuums haar mooie lijf accentueerden, heeft heel wat teweeggebracht. Over deze magische danseres stond onlangs in Leven &cetera een artikel waarin een afbeelding was opgenomen van een boekomslag met een affiche voor een van haar shows: Josephine Baker et La Revue Nègre. Daarop is ze afgebeeld als een soepel dansende blote negerin, met prachtig lange armen en benen, die alleen het legendarisch geworden bananenrokje om de lendenen draagt. Veel `tumulte noir' daar in het uitbundige Parijs van de jaren twintig. Ach, dat zelfspottende bananenrokje van `La Baker', wat heeft het niet al teweeggebracht? Dit recept voor bananencustard had nooit het licht gezien als het niet door Gaston Dervé, lid van de Académie des Gastronomes, onder haar bescherming was geplaatst. In het boek L'art d'être gourmand schrijft deze smulpaap dat dit verfijnde dessert van een exquise frisheid is. En, zo eindigt hij zijn bespiegeling, ,,C'est en regardant danser Josephine Baker, vêtue d'une ceinture de bananes, que nous avons eu l'idée de placer cet entremet sous son invocation.'' Zo staat Josephine Baker voor altijd garant voor een heerlijke beleving, die andere hunkeringen stilt. Vervang de benodigde raspail, een uit roulatie geraakt Frans aperitief, door extra kirsh of door ratafia, huisgemaakte Franse likeur van bepaalde vruchten of kruiden. Jamie Oliver lost zo'n probleem op met minder delicate Baileys. Bereiding: Klop de eieren samen met de suiker tot deze is opgelost. Roer met een garde de melk bij kleine beetjes tegelijk door de bloem tot een glad mengsel. Voeg het eimengsel, kirsch, ratafia (of andere vervanger), citroenrasp en de plakjes banaan hieraan toe. Giet het beslag in een ingevette ovenschaal (niet helemaal tot de rand). Bak de flan 60 minuten in het midden van de oven, of tot hij voldoende is gestold. (Een metalen spies, die erin wordt gestoken, moet er schoon uitkomen) Laat de flan afkoelen en opstijven alvorens op kamertemperatuur te serveren.

Morgen: roggecrackers

    • Florine Boucher