Federer opnieuw beter dan Roddick

Roger Federer heeft het tennistoernooi van Cincinnati, onderdeel van de Masters Series, op zijn naam gebracht. De 24-jarige Zwitserse favoriet won gisteren in de finale in twee sets van de Amerikaan Andy Roddick: 6-3 en 7-5. Het betekende zijn tiende titel van 2005. Kim Clijsters won het toernooi van Toronto in een Belgisch onderonsje tegen Justine Henin. De Vlaamse zegevierde met 7-5 en 6-1.

Een verrassing was de zege van Federer niet. Alle statistieken spraken in het voordeel van hem. De aanvoerder van de wereldranglijst, razendsnel in supervorm geraakt voor de US Open, behaalde in al zijn laatste 21 finales de zege. Van de tien onderlinge confrontaties met Roddick won hij er negen.

Nummer tien leek in de herhaling van Wimbledon dan ook een kwestie van tijd, ook al werd Federer in de halve eindstrijd zaterdag danig aan de tand gevoeld door Robby Ginepri. De op een wildcard binnengelaten Amerikaan ontfutselde hem zowaar de eerste set, een zeldzaamheid dit seizoen. De Zwitser voorkwam een sensatie maar had het knap lastig. Hij was net op tijd klaar met Ginepri voordat een onweersbui losbarstte: 4-6, 7-5 en 6-4.

Aan het begin van de week had Federer spierpijn in borst en schouder bespeurd. Na het duel met Ginepri voelde hij zich niet alleen opgelucht maar ook fysiek opperbest. ,,Ik heb het gevoel dat mijn zelfvertrouwen helemaal terug is. Mijn benenwerk is weer goed, ik heb goed zicht op de bal en kan het spel als vanouds lezen.''

Federer is dus klaar voor de US Open die volgende week beginnen. Roddick kan daar sinds gisteren over meepraten. In de eerste set had hij weinig in te brengen, alleen in de tweede was er sprake van enige spanning. Zonder dat Federer, die na Wimbledon niet meer in actie kwam om een voetblessure te laten herstellen, bang hoefde te zijn voor zijn vierde nederlaag in 68 partijen dit jaar.

Kim Clijsters heeft het tennistoernooi van Toronto gewonnen. De als zevende geplaatste Vlaamse versloeg gisteren in de finale van dit Canadese evenement, gedoteerd met 1,3 miljoen dollar, haar iets hoger aangeslagen Waalse concurrente Justine Henin-Hardenne in twee sets: 7-5 en 6-1. Haar zesde titel van 2005, de 27e in totaal, tilt Clijsters over Henin heen naar de vijfde plaats op de wereldranglijst.

Clijsters begon niet overtuigend aan het Belgische onderonsje in de eindstrijd. Ze leverde meteen haar opslag in. Die tegenvaller had geen consequenties voor het verdere verloop van de partij; Clijsters won vier games op rij. Henin, terug na een hamstringblessure, vocht zich knap terug tot 4-4, met een serie slagenwisselingen die alle herhalingen op tv meer dan waard waren. Ze kon evenwel niet doordrukken.

Clijsters kreeg op 6-5 door een dubbele fout van haar landgenote twee setpoints. De tweede benutte ze. In de tweede set was ze oppermachtig. Het betekende Clijsters' 35ste zege op Amerikaanse bodem dit jaar in 36 partijen.