Dertig klachten over Vioxx Nederland

Dertig Nederlandse patiënten hebben bij het Amerikaanse farmaciebedrijf Merck een klacht ingediend over de pijnstiller Vioxx. Dat zegt een woordvoerster van de Nederlandse vestiging.

Merck werd vorige week in een rechtszaak in Texas schuldig bevonden aan de dood van een man die Vioxx had gebruikt. Volgens het oordeel moet het bedrijf 253 miljoen dollar (208 miljoen euro) aan de weduwe van de man betalen. Merck gaat tegen de uitspraak in beroep.

De dertig Nederlandse patiënten hebben volgens de woordvoerster van Merck Nederland geen vergoedingen geëist. ,,In hun brieven noemen ze geen claimbedragen'', zegt ze. Er is volgens haar ook nog geen zaak bij een rechtbank aangemeld.

De Nederlandse patiënten vragen in hun brieven vooral opheldering, aldus de woordvoerster. ,,Ze hebben het idee dat ze bijwerkingen hebben gehad van Vioxx.'' Merck heeft de medische dossiers van deze patiënten opgevraagd, en bestudeert nu de klachten.

Merck haalde Vioxx in september 2004 van de markt, nadat was gebleken dat het middel de kans op hartaanvallen en beroertes verhoogt. Het bedrijf kreeg snel daarna kritiek omdat het al enkele jaren eerder op de hoogte zou zijn geweest van de risico's.

Het concern zou het medicijn wegens commerciële belangen toch op de markt hebben gehouden. Merck ontkent deze aanklachten. In Nederland zijn er 60.000 tot 70.000 patiënten die het medicijn hebben geslikt.

Merck wordt bedolven door rechtszaken sinds het Vioxx van de markt haalde. Na de bekendmaking van de terugtrekking van het middel verloor Merck in oktober 2004 op de New Yorkse beurs een kwart van zijn waarde.