De Preek Battle

,,`Er zijn te veel kerken voor één God' is een stelling die zeker actueel is in Amsterdam Zuidoost. In dit stadsdeel met bijna honderdduizend inwoners heeft bijna iedere etnische groep zijn eigen kerk. Er zijn hier alleen al tachtig groeperingen met een christelijke achtergrond. Is dit een teken van culturele rijkdom of zaait het alleen maar verdeeldheid en nijd? Een mooi onderwerp voor een pittig debat op het Zuidoost Gospel Festival.''

Bibi Panhuysen schreef het proefschrift Maatwerk over kleermakers, naaisters, oudkleerkopers en de gilden (1500 - 1800). Ze is projectcoördinator bij de culturele stichting Imagine IC, één van de oprichters van ZO! Cultuur dat voor de tweede keer het Zuidoost Gospel Festival organiseert. Met als bekendste act Solomon Burke met zijn Soul Service formatie, inclusief koor. En met pal daarna een door Panhuysen bedachte Preek Battle met als mc Andrew Makkinga, bekend van het NPS-programma De Battle, afgelopen voorjaar acht keer op tv.

,,We zijn bij Imagine IC al langer bezig met geloofspraktijk in Amsterdam Zuidoost. In ons project Imagine God hebben we interkerkelijke debatten georganiseerd waar ook voorgangers van de moskee en hindoestaanse pandits bij betrokken waren. We wilden de verschillende stromingen zover krijgen dat de voorgangers konden preken in andermans kerk. Die ambitie bleek te hoog gegrepen omdat de meeste stromingen de universele waarheid claimen. Op vergaderingen ging het er niet altijd zachtzinnig aan toe.

,,Toch waren de diverse stromingen wel gedwongen om samen te werken wegens het enorme gebrek aan gebedsruimten in Zuidoost. Er werden diensten gehouden in parkeergarages onder slechte omstandigheden en onveilige noodvoorzieningen. Er is één kerkverzamelgebouw, de Nieuwe Stad, maar ook daar is het passen en meten. Men bleef daarom met elkaar in gesprek, maar het preken in andermans parochie werd vervangen door voorlichting geven over het eigen geloof en de basisprincipes daarachter. Hardliners vonden dat al veel te ver gaan. Sommige voorgangers werden door de orthodoxen op het matje geroepen: `hoe heb je die heidenen hier binnen kunnen halen?'

,,De debaters van de Preek Battle staan uiteraard open voor de dialoog; dominee Polanen van de Evangelische Broedergemeente, Maartje Wildeman van de Lutherse Gemeente, Tom Marfo van de House of Fellowship Pentecostal Church en Sigi Wolf van de Antilliaanse rooms-katholieke kerk. Ze zijn gewend om voor een publiek te spreken, maar niet om dat bondig te doen en zeker niet om in de rede te worden gevallen. Ze kunnen dus niet varen op hun routine.

,,Battelen is erg populair bij de MTV-generatie die gewend is dat rappers elkaar proberen te overtroeven met ritmisch geponeerde verbale vondsten. Zo'n Preek Battle lijkt ons een geschikte vorm om verborgen en latente tegenstellingen tussen kerkelijke stromingen boven water te krijgen. Daarnaast komt de battle-vorm zelf aan de orde door de dubbelzinnige stelling: `gospel is niet meer wat het was'. Wat vinden de voorgangers ervan dat het evangelie wordt gebracht als `amusement'? En wat vinden ze van het verschijnsel gospel-rap; mag je het woord van God op zo'n manier verhaspelen?

,,Bij de Preek Battle op zaterdag zijn er twee rondes met telkens twee predikanten. `Inbreken' is toegestaan en als het betoog onbegrijpelijk of langdradig wordt, grijpt Andrew Makkinga listig of hardhandig in. De applausmeter bepaalt wie het debat gewonnen heeft. Het zou mooi zijn als we ook de mening horen van Solomon Burke, die is zelf predikant.''

Gospel op de Amsterdamse Uitmarkt: 28/8 Museumplein podium 16 om 14.00 uur Resurrection Singers, Ondrofeni en Salt.

Zuidoost Gospel Festival: 3 en 4/9 (15.00 uur) CEC-Gebouw bij metrohalte Ganzenhoef met o.a. Pentecost Revival Choir, Maranatha Singers, Denise Jannah, Berget Lewis & The Gospel Train en Solomon Burke's Soul Service.

    • Frans van Leeuen