Chinees olieconcern wil Canadese branchegenoot

Het Chinese olieconcern China National Petroleum Corp (CNPC) heeft een bod gedaan van 4,18 miljard dollar (3,4 miljard euro) op branchegenoot PetroKazakhstan. Dat heeft het Chinese bedrijf vandaag bekendgemaakt.

Het bestuur van het Canadese PetroKazakhstan staat positief tegenover het bod.

PetroKazakhstan beheert 12 procent van de oliereserves van de voormalige sovjetrepubliek.

Of CNPC de in Calgary gevestigde onderneming ook daadwerkelijk in handen krijgt, valt nog te bezien. Het Indiase staatsbedrijf Oil and Natural Gas Corp. heeft gezegd ook interesse te hebben voor PetroKazakhstan. Bovendien kondigde de regering van Kazachstan in juni aan dat zij overweegt gebruik te maken van haar recht om het bedrijf te kopen tegen een `marktprijs' als er een overnamebod op tafel komt. Kazachstan produceert momenteel circa 800.000 vaten olie per dag en zal naar verwachting de komende decennia uitgroeien tot een van 's werelds belangrijkste olie-exporteurs.

Het is de tweede keer in korte tijd dat een Chinees energieconcern een westerse rivaal probeert op te kopen. Eerder deze maand mislukte het bod van het Chinese CNOOC op het Amerikaanse Unocal. De Chinezen trokken zich terug nadat Unocal had gekozen voor het minder hoge bod van ChevronTexaco, onder meer onder zware druk van Amerikaanse politici die tegen de overname waren.

China zoekt overal ter wereld naar nieuwe energiebronnen. Het land groeit razendsnel en heeft moeite om te voldoen aan de meestijgende vraag naar olie en gas. De toenemende Chinese energieconsumptie is een belangrijke reden voor de sterke stijging de olieprijs de afgelopen twee jaar.

Het bod van CNPC van 55 dollar per aandeel houdt een premie in van 21 procent op de slotkoers van PetroKazakhstan van vrijdag op de beurs in New York. Het bedrijf staat genoteerd op de effectenbeurzen van New York, Toronto, Londen, Frankfurt en Kazachstan.

Ondanks de Canadese origine is het bedrijf alleen actief in Kazachstan. Dit jaar kende het veel tegenslag. Zo werd het in april door de lokale autoriteiten gedwongen te stoppen met het affakkelen van gas, een bevel dat de productie in het tweede kwartaal deed kelderen met 30 procent naar 106.000 vaten olie per dag. Ook heeft het een conflict met het Russische Lukoil over een joint venture.

Mocht CNPC slagen dan zal het Canadese concern worden samengevoegd met een nieuw te vormen olie- en gasbedrijf. Dit bedrijf, voorlopig aangeduid als Newco, zal de exploratie van olie en gas uitbreiden tot heel Centraal-Azië.