Bouaouzan talentvolle spijtoptant

In de vertroebelde sfeer van transfergeruchten had trainer Erwin Koeman van Feyenoord een mogelijke aanwinst in het voetbalshirt van Sparta ontdekt. Hij noemde geen namen, maar de potentiële opvolger van Salomon Kalou is zonder twijfel Rachid Bouaouzan, de enige uitblinker bij de kwakkelende thuisploeg die in de stadsderby tegen een kansloze 3-1 nederlaag opliep en gezien het spel en de kwaliteit van de spelersgroep moet vrezen voor degradatievoetbal.

Sparta biedt buitenspeler Bouaouzan binnenkort een verbeterd contract en rekent op de medewerking van de in opspraak geraakte speler. Volgens directeur Peter Bonthuis is de geboren Rotterdammer de tweede club in de Maasstad enige dank verschuldigd, sinds zijn `doodschop' op het onderbeen van tegenstander Niels Kokmeijer in december 2004. De speler van Go Ahead Eagles is waarschijnlijk blijvend gehandicapt en kan door zijn gecompliceerde beenbreuken nooit meer als profvoetballer spelen.

Bouaouzan, de kleine dribbelaar met Marokkaanse ouders, betuigde spijt en zat aan de hand van Bonthuis huilend aan het ziekbed van Kokmeijer. De boosdoener werd vorig seizoen door de tuchtcommissie van de KNVB voor twaalf duels geschorst en vervolgens als eerste profvoetballer in de Nederlandse competitie om een doodschop voor de rechter gedaagd. Hij kreeg eerder deze maand een voorwaardelijke celstraf van een half jaar en tweehonderd uur dienstverlening opgelegd. Bouaouzan gaat in hoger beroep en praat voorlopig niet met de pers. Daarom traden de trainer en de directeur gisteren als woordvoerders op.

Bonthuis: ,,Het is een zachtaardige jongen die door sommige journalisten op een schandalige manier als een crimineel wordt afgeschilderd. Vind je het gek dat hij constant wordt uitgefloten. Er wordt een hetze gevoerd tegen die knul. Hij is toch zeker geen crimineel! Als hij een schopper zou zijn, is het een ander verhaal. Hij weet als de beste dat hij een afschuwelijke overtreding heeft gemaakt en heeft daarvoor spijt betuigd en straf gekregen. Gelukkig heeft hij steun aan zijn geloof, de islam.''

Wiljan Vloet werkte vóór zijn trainersloopbaan bij een Brabantse afdeling van de jeugdhulpverlening. Hij heeft ervaring met criminele jongeren die terugkeren in de maatschappij. De coach van Sparta heeft naar eigen zeggen ,,een opvoedkundige en beschermende taak'' en houdt de jeugdige aanvaller nauwlettend in de gaten. Hij wilde gisteren niets zeggen over de inhoud van zijn dagelijkse gesprekken met Bouaouzan.

Vloet: ,,Ik moet Rachid over het dode punt heen helpen. Hij moet kunnen laten zien dat hij iets geleerd heeft van de affaire. In het veld houdt hij nog te vaak zijn benen in, uit angst voor een overtreding. Hij leert wel heel snel op de training. In balbezit is het een fantastische speler, maar hij maakt nog wel eens de verkeerde keuzes'', doceerde de oud-trainer van FC Den Bosch en Roda JC die dankzij een alternatief dieet – wijn in plaats van bier – bijna 25 kilo is afgevallen. ,,Kan ik iedereen aanraden'', grijnsde de voormalige zwaargewicht.

De 21-jarige Bouaouzan is een lichtgewicht van 1.70 meter en 66 kilo. Ogenschijnlijk geen type (buiten)speler dat uitblinkt in slidings en tackles. Tegen Feyenoord liet hij de bal het vuile werk doen. Hij demarreerde er vrolijk op los, zag nog wel eens een medespeler over het hoofd, maar toonde in zijn tweede wedstrijd op het hoogste (nationale) niveau een meer dan gemiddeld talent. De fluitconcerten van de vijandige supporters leken hem niet te raken. De Sparta-fans gaven de speler uit de eigen jeugdopleiding open doekjes. Hij was hét lichtpunt in een elftal vol grijze muizen.

Het vertrek van de clubtopscorers Danny Koevermans (AZ) en Riga Mustapha (Levante) kan Sparta dit seizoen nog lelijk opbreken. Het tweetal vormde vorig speeljaar samen met Ricky van den Bergh een gevaarlijk én doeltreffend aanvalstrio in de eerste divisie. Sparta promoveerde na drie seizoenen via de nacompetitie terug naar de eredivisie. Het Haagse straatschoffie Van den Bergh, die halverwege de eerste helft op fraaie wijze de openingstreffer maakte, wordt nu geflankeerd door de veelbelovende Bouaouzan en de minder veelbelovende Bulgaar Ivan Cvetkov.

Deze centrumspits maakte de afgelopen jaren niet of nauwelijks indruk bij BV Veendam, SC Heerenveen, FC Zwolle en in mindere mate Helmond Sport. In het shirt van zijn nieuwe werkgever miste Cvetkov bij een 1-0 voorsprong een uitgelezen scoringskans. Hij schoot de bal in vrije postitie tegen de buitenkant van de paal. Een dure misser. In plaats van 2-0 voor Sparta werd het vlak voor rust 1-1, dankzij een geplaatst schot van, wie anders, Dirk Kuijt. Hij schoot de bal `uit de draai' in de korte hoek.

De vedette van Feyenoord, dat vorige week een aanbod (circa 12 miljoen euro) van Tottenham Hotspur voor de Katwijkse international naast zich neerlegde, zorgde met zijn gelijkmaker voor de ommekeer in de wedstrijd. Na rust scoorden de Chileen Sebastián Pardo en de Egyptenaar Hossam Ghaly voor de bezoekende ploeg, die gemeten naar het lawaai op de tribunes van Spangen een veredelde thuiswedstrijd speelde. Het kwaliteitsverschil tussen Sparta en Feyenoord was in de tweede speelhelft navenant, ondanks de bevliegingen van Rachid Bouaouzan. ,,Ik heb er een gezien die ik heel goed vond'', erkende de winnende trainer Erwin Koeman.

Sparta

1

Feyenoord

3

Ruststand 1-1. 20. Van den Bergh 1-0, 45. Kuijt 1-1, 53. Pardo 1-2, 57. Ghaly 1-3. Schds: Vink. Tsch: 11.000. Gele kaart: De Fauw, Michels (Sparta), Paauwe, Pardo, Ghaly (Feyenoord). S

    • Jaap Bloembergen