Blind tevreden met sobere winst

Geen blessures en drie punten meenemen naar Amsterdam. Met deze minimale inzet stuurde trainer Danny Blind de Ajacieden zaterdagavond het veld in tegen RBC. Beide teams hebben van de kenners aan het begin van deze competitie een favorietenrol toegedicht gekregen: Ajax als de aanstaande kampioen, RBC als de directe degradant.

Het niveauverschil tussen beide clubs was voor Ajax in elk geval geen aanleiding voor een mooie voetbalshow. RBC, dat maar liefst acht basisspelers moest missen en een zieke Elkhattabi in het veld had staan, mocht een uur lang spartelen. Een vlakke wedstrijd was uiteindelijk het resultaat, waarmee ook Blind niet echt blij kon zijn. Zorgelijk vond hij de seizoenstart (als gevolg van de verplaatste confrontatie tegen ADO Den Haag) echter niet. ,,We hebben gewonnen. De drie punten waren essentieel en dat geeft ons een goed gevoel voor de komende wedstrijden.''

In Roosendaal werd nog maar eens bewezen hoe groot de niveauverschillen in de Nederlandse competitie zijn. En wanneer de favoriet dan vooral met de gedachten bij woensdag – kwalificatiewedstrijd tegen Brøndby voor deelname aan de Champions League – en zondag – klassieker tegen Feyenoord – lijkt te zijn, dan is een saaie wedstrijd het resultaat. ,,In de eerste helft speelden we inderdaad niet scherp. Pas na de rust konden de spelers van RBC het niet meer belopen, maar dat vond ik eerlijk gezegd niet helemaal onze verdienste'', aldus Blind. Een gebrek aan goede wil was het volgens hem niet. ,,Het is juist eerder zo dat de wil het soms van het verstand wint. Deze ploeg is heel erg gretig en fris.''

Een blik op de reservebank voorafgaand aan de wedstrijd was eigenlijk al voldoende voor een veilige gok op het resultaat. Door de blessuregolf in Roosendaal, volgens trainer Dolf Roks mogelijk een gevolg van de zware nacompetitie eerder deze zomer, mochten behalve reservekeeper Friebel vier jeugdspelers op de bank zitten. Blind had de luxe om maar liefst zeven internationals (de Nederlanders Heitinga en Lindenbergh, de Roemeen Lobont, de Tsjech Galásek, de Argentijn Rosales, de Griek Charisteas en de Armeniër Manucharyan) naast zich te laten plaatsnemen.

Toch had Roks nog een beetje hoop voor de wedstrijd. Promovendus Heracles had PSV vorige week toch ook een punt afgesnoept? En had Gemert niet onlangs tegen RBC bewezen dat wonderen bij het voetbal horen? De amateurs hadden aan het begin van deze maand de profs voor de KNVB-beker met 2-1 verslagen. En tegen FC Groningen had RBC (1-0 verlies) toch ook tot het laatst weerstand kunnen bieden?

Roks mocht zaterdagavond samen met de bijna 5.000 toeschouwers in het uitverkochte stadion zelfs tot de rust hoop houden. Spits Babel trof in de beginfase weliswaar de paal, maar verder werd Ajax nauwelijks gevaarlijk. Daarvoor ontbrak de nauwkeurigheid en de snelheid. Veelzeggend was wel dat doelman Vonk alleen een keer een kopbal van Wau moest vangen. Het enige afstandschot van RBC, van Daelemans, ging over de zijlijn. Ook veelzeggend was dat de 19-jarige Emanuelson bij Ajax als linkervleugelverdediger tot de smaakmakers behoorde.

Na rust verhoogde Ajax onder leiding van Sneijder, die de geblesseerde Nigel de Jong verving, het tempo en dat had na een kwartier resultaat. De verder nauwelijks zichtbare spits Rosenberg speelde Pienaar aan in een snelle combinatie en de voorsprong was een feit, hoewel televisiebeelden later uitwezen dat Rosenberg zich in buitenspelpositie bevond. Vijf minuten voor tijd maakte de Zweedse spits ook de 2-0 uit een voorzet van Trabelsi. ,,We moeten nog aan de speelwijze van Rosenberg wennen'', zo nam Blind de nieuwe spits in bescherming. ,,Hij heeft zijn momenten van diepgaan en die moeten we beter benutten.'' Een goede pass kreeg hij met andere woorden nauwelijks.

Dat verbeterde ook na rust niet toen Galásek de plaats in had genomen van verdediger Escudé. Maduro liet zich vervolgens een linie terugzakken en belandde op de plek van de Fransman. ,,Het was een tactische wissel'', legde Blind na de wedstrijd uit. ,,Ik verwachtte van Maduro meer prikkels van achteruit. Die is vaak beter in het nemen van iniatiatieven op het geschikte moment.''

Conclusies in de richting van woensdag (Brøndby) wilde Blind na de zouteloze pot niet trekken. ,,Dat is een heel andere wedstrijd'', zei hij kortaf.

En ook Roks wilde niets weten van sombere prognoses. De coach van RBC had zelfs met de verrassend sterke nieuwkomer Roumani wel enig reden tot optimisme. ,,Die jongen heeft natuurlijk niet voor niets 25 interlands voor Marokko achter zijn naam staan. En wanneer mensen als Molenaar en Fortes Rodriquez ook weer terug zijn, zie ik het in deze competitie zeker zitten.''

RBC

0

Ajax

2

Ruststand 0-0. 59. Pienaar 0-1, 85. Rosenberg 0-2. Schds: Wiedemeijer. Tsch: 5.000. Gele kaart: Paap (RBC), Sneijder (Ajax).

    • Erik van der Walle