Beleggers betalen 1,7 miljard voor SBS

Mediaconcern SBS Broadcasting komt in handen van twee investeringsmaatschappijen. Ze betalen 1,7 miljard euro voor het bedrijf, eigenaar van onder meer de Nederlandse tv-zenders SBS6, Net5 en Veronica.

Reden voor de overname is dat SBS Broadcasting met de nieuwe eigenaren, het Britse Permira en het Amerikaanse Kohlberg, Kravis & Roberts (KKR), sneller kan groeien. Een woordvoerder van het Scandinavische bedrijf zegt dat de komende jaren vooral geïnvesteerd zal worden in digitale televisie en uitbreiding van het aantal landen waar SBS kan uitzenden. Hoeveel geld is onduidelijk.

SBS zit in negen Europese landen met zestien televisiezenders, ruim vijftig radiozenders, uitgeverijen, internet en sms-diensten. Een van de landen waar de onderneming graag wil gaan uitzenden is Turkije, zegt de woordvoerder.

KKR en Permira zijn investeringsmaatschappijen die bedrijven en bedrijfsonderdelen kopen met de bedoeling ze meer waard te maken. KKR kocht onder meer vorig jaar samen met de Nederlandse durfkapitalist Alpinvest winkelbedrijf Vendex KBB (Vroom & Dreesmann, Hema, de Bijenkorf, Praxis, Dixons). Bedrijven die ze kopen, worden doorgaans na vijf à acht jaar verkocht, al dan niet opgesplitst.

Een woordvoerder van SBS Nederland zegt dat ,,het niet de bedoeling is het bedrijf nu wordt opgeknipt of dat bedrijfsonderdelen worden verkocht''.

KKR en Permira betalen 46 euro per aandeel SBS. Dat is 16 procent meer dan de koers op 12 augustus. Toen waren er geruchten dat SBS zou worden overgenomen. Ook de nieuwe televisiezender Talpa van John de Mol zou volgens enkelen interesse hebben, maar een woordvoerder van SBS ontkent dat er gesprekken met Talpa zijn geweest.

Inclusief schulden en minderheidsbelangen betalen KKR en Permira 2,1 miljard euro voor SBS. Dat is meer dan andere partijen ervoor over hadden. De overname is volgens een woordvoerder van SBS Broadcasting vooral in het belang van de aandeelhouders. Het bod is 38 procent hoger dan de koers een half jaar geleden. De overname is al goedgekeurd door de commissarissen en het bestuur van SBS. Diverse aandeelhouders, waaronder grootaandeelhouder Liberty Global, zijn ook akkoord. Zij hebben in totaal 21,9 procent van het uitstaande aandelenkapitaal.

De deal gaat door als minimaal tweederde van de aandeelhouders het bod steunt. De betrokken partijen verwachten dat de overname in november is afgerond. Dan verdwijnen de noteringen op de beurzen in New York en Amsterdam.

Telegraaf Media Groep weet pas na consultatie met de nieuwe eigenaren wat het met zijn belang van 27 procent in SBS Nederland doet. ,,We hebben nooit onder stoelen of banken gestoken dat we dieper in tv willen zitten.''

DIGITALE TV: pagina 11