Basketballers gaan uit angst niet mee naar Israël

De Nederlandse basketbalploeg is gisteren met slechts tien man naar Israël gereisd voor de eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Israël, morgen in Nahariya. Vijf spelers hebben zich op het laatste moment teruggetrokken; onder hen NBA-vedette Francisco Elson. Zij vertrouwen de politieke situatie in Israël niet en hebben bondscoach Glenn Pinas zaterdag laten weten thuis te blijven. De andere basketballers die voor hun veiligheid vrezen zijn Peter van Paassen, Vincent Krieger, Djoeni Steenvoorde en Daniel Jones. Binnen de selectie was al enige dagen discussie over wel of niet gaan. De basketbalbond (NBB) verwees naar het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat geen negatief reisadvies heeft gegeven voor Israël. Ook al gelden de Westbank en de Gazastrook als onrustig. Nahariya ligt in het noorden. ,,We hebben het maximale gedaan om zoveel mogelijk garanties te krijgen en dat naar de spelers gecommuniceerd. We hadden gehoopt dat op basis van die garanties de volledige selectie naar Israël zou afreizen'', lichtte NBB-woordvoerster Esther Wender toe. ,,Maar als de twijfels van de spelers blijven overheersen, sta je als bond machteloos. Uiteindelijk kunnen we niemand dwingen te gaan.''

Zaterdag werd Nederland in het tweede oefenduel tegen Duitsland gedeklasseerd. Vrijdag viel de schade nog mee (49-59), nu was de nederlaag in Münster erg groot: 51-96.