Barenboim dirigeert in Ramallah

Het West-Eastern Divan Orkest van de Israelisch-Arentijnse dirigent Daniel Barenboim, heeft gisteravond met veel publiek succes een concert gegeven in het Cultureel Centrum van de Palestijnse stad Ramallah.

Het concert, bijgewoond door een enthousiast gemengd Palestijns-Israelisch publiek dat uitbarstte in staande ovaties, was een herdenking voor de in 2003 overleden Palestijns-Amerikaanse schrijver Edward Said.

Said was in 1999 samen met Barenboim de oprichter van het orkest waarin islamitische, christelijke en joodse musici samenspelen om in het Midden-Oosten te zorgen voor meer dialoog en onderling begrip.

Het concert, met de Sinfonia concertante KV 297b van Mozart en de Vijfde symfonie van Beethoven, was in Europa rechtstreeks te zien op de Frans-Duitse cultuurzender Arte.

Het concert dat gisteren werd gegeven, had al in 2004 moeten plaatsvinden. Maar het ging toen niet door omdat de Israelische autoriteiten zeiden niet te kunnen instaan voor de maximale veiligheid van de musici.

Om problemen bij de grenzen tussen Israelisch en Palestijns gebied te voorkomen, reist het orkest nu op diplomatieke paspoorten die zijn verschaft door de regering in Madrid.

Op een persconferentie in Ramallah had Barenboim zaterdag nogmaals zijn bedoelingen met het orkest en het concert uitgelegd: ,,De politici gebruiken destructieve wapens, het West Eastern Divan Orkest zoekt het enige constructieve wapen. Wij brengen een boodschap van solidariteit en wederzijds contact. Geen enkel volk heeft het recht een ander volk te onderdrukken en het Palestijnse volk heeft vrijheid nodig.''

Een Palestijn, wiens 16-jarige kleindochter als violiste meespeelde, zei niet alleen te houden van de muziek van Barenboim maar ook van zijn ideeën.

,,Muziek is een van de oplossingen voor de huidige situatie.''