As van schrijver Thompson uit kanon

De as van de Amerikaanse schrijver Hunter S. Thompson heeft zaterdagavond laat de aarde verlaten. Op zijn eigen verzoek werden zijn stoffelijke resten afgeschoten met een kanon. ,,Hunter hield van explosies'', verklaarde weduwe Anita.

De plechtigheid vond plaats bij zijn woning aan de rand van het wintersportstadje Aspen in de Amerikaanse staat Colorado. Veel vrienden en bewonderaars waren naar de plechtigheid gekomen om afscheid te nemen van de journalist en schrijver die zes maanden geleden op 67-jarige leeftijd zelfmoord pleegde door zich door het hoofd te schieten.

De as werd afgevuurd vanaf een 45 meter hoge toren die aan de top voorzien was van een rode vuist met twee duimen, het symbool van Thompsons literaire `gonzostijl' van journalistiek.

Het kanon werd gefinancierd door de acteur Johnny Depp, die de hoofdrol speelde in de film Fear and Loathing in Las Vegas, naar het gelijknamige boek uit 1972 van Thompson. Depp speelt de journalist die voor het verslag van een race naar Las Vegas reist en daar onder invloed van drugs en drank een wonderlijk maar meeslepend relaas in de ik-vorm over schrijft. In de film die Terry Gilliam daarvan maakte in 1998 speelt Depp de journalist Thompson. Depp was bevriend met Thompson en betaalde daarom het grootste deel van de naar schatting 2 miljoen dollar die het verwezenlijken van zijn begraafwens kostte. ,,Ik wil alleen maar zorgen dat zijn laatste wens uitkomt. Ik wil mijn maat laten vertrekken op de manier die hij verkoos.''

Onder de ruim 300 genodigden die aanwezig waren bij het kanonschot op het terrein van Thompsons boerderij de Owl Farm, waren onder meer acteurs Bill Murray en Jack Nicholson en senator John Kerry. Ook de Britse tekenaar Ralph Steadman, die veel van Thompons werk illustreerde en met hem bevriend was, was aanwezig. Vanaf heuvels in de buurt volgden fans de gebeurtenissen. De Amerikaanse rockgroep The Nitty Gritty Dirt Band en zanger-acteur Lyle Lovett traden op. Alle aanwezigen vierden zijn dood na het schot door te rinkelen met het ijs in hun drankglazen. De plechtigheid werd verder opgeluisterd door opblaasbare sekspoppen.

Thompsons weduwe kondigde aan dat er in ieder geval nog drie boeken met nieuwe brieven zullen worden uitgegeven en dat ze op zoek is naar een permanente locatie voor zijn archief.