Alleen het `model Selinger' werkt

Hoe goed willen de volleyballers van het nationale team worden? Die vraag is opportuun nu Nederland zich voor het eerst in vijftien jaar niet heeft geplaatst voor het wereldkampioenschap.

Het antwoord is makkelijk te geven: de internationals missen de blinde drang tot de besten ter wereld te behoren. En als zij die `blokkade' van gelimiteerde ambities niet wegnemen, is de Nederlandse ploeg internationaal tot een marginale rol veroordeeld.

Aan welwillendheid en goede bedoelingen ontbrak het de laatste jaren niet, maar een bondscoach noch een groep spelers stond op om de lethargie te doorbreken. Mede doordat de volleybalbond (NeVoBo) de (financiële) organisatie rond het team maar niet op orde wist te krijgen, zakte Nederland steeds verder weg in het moeras van nederlagen.

Volleybalinternationals zijn of kort van memorie of kort van begrip, anders is niet te verklaren dat de huidige generatie geen lessen trekt uit de geschiedenis. Het is nog maar twintig jaar geleden dat de Israëlische coach Arie Selinger het Nederlandse team opschudde met zijn onorthodoxe aanpak. Maar hij trof destijds een groep spelers die had besloten onbegrensd te denken en te handelen.

Selinger bewees dat in de Nederlandse verhoudingen succes alleen maakbaar is als spelers onvoorwaardelijk voor de nationale ploeg kiezen. Buiten Italië is er geen competitie die topspelers kweekt en op niveau houdt, de Nederlandse eredivisie al helemaal niet. Volleyballers hebben alleen uitzicht op prijzen als ze dagelijks langdurig en intensief met elkaar trainen. Dat maakt de keus voor een permanent verblijf van spelers in de nationale ploeg onvermijdelijk.

Die keus is al gemaakt door Avital Selinger, bondscoach van het vrouwenteam. Hij heeft zelfs speelsters met goede contracten bij buitenlandse clubs bereid gevonden terug te keren naar Nederland om fulltime voor de nationale ploeg te spelen. De goede prestaties van het vrouwenteam tot nu toe zijn een indicatie dat die centrale aanpak werkt.

Als het voortschrijdend inzicht ontbreekt bij de spelers, moet het initiatief van bondscoach Harry Brokking komen. Als voormalig assistent van Arie Selinger kent hij de route naar succes.

    • Henk Stouwdam