WK ver weg voor team van Brokking

De Nederlandse volleyballers hebben de eerste wedstrijd in het WK-kwalificatietoernooi in Varna verloren. Oranje boog in de plaats aan de Zwarte Zee in een enerverende vijfsetter voor gastland Bulgarije: 2-3 (25-15 18-25 25-23 24-26 13-15). De eindronde in 2006 in Japan is door die onnodige nederlaag ver weg. In de andere wedstrijd van dit vierlandentoernooi versloeg Portugal Oekraïne met 3-1. Alleen de winnaar plaatst zich voor het WK.

,,Een harde wedstrijd'', stelde aanvoerder Marko Klok vast. ,,Toen we wat verslapten, kwamen die Bulgaren meteen terug. Ik denk dat we het beste hebben laten zien wat momenteel in ons vermogen ligt op dit niveau. We dienen ons nu meteen te concentreren op de wedstrijd van morgen tegen Portugal. Die moeten we koste wat kost winnen en dan maar zien wat het oplevert.''

Nederland, dat ook in de grote jaren van Blangé, Zwerver en Bas van de Goor opvallend vaak in de tiebreak van de Bulgaren verloor, houdt ongetwijfeld een bittere smaak over aan het duel. Die valt niet te wijten aan de beslissingen van de scheidsrechter (de Italiaan Saltalippi), aan dubieuze Bulgaarse lijnrechters of aan het fanatieke anti-Oranjegevoel op de tribunes. Wel aan de eigen wisselvalligheid.

Op momenten dat de winst voor het grijpen leek, zowel in de vierde als in de vijfde set, werden grote kansen zelf vergooid. Daar hielp ook de aanwezigheid van Reinder Nummerdor, als libero, niet aan. Bondscoach Harry Brokking moest eens te meer vaststellen dat Kay van Dijk, de 2,14 meter lange diagonaalaanvaller, voor de moeilijke punten (nog) lang geen Richard Schuil is.

Nederland begon overweldigend, onder het toeziend oog van de Bulgaarse president Georgi Parvanov. De 37-jarige Klok, in een vorig leven in de nationale ploeg nog vrije verdediger, gaf met zijn machtige linkerarm het voorbeeld met enkele aces. Dat resulteerde in het gewenste snelle succes (25-15), maar niet tot superieure rust in het spel.

De Bulgaren, gecoacht door oud-international Martin Stojev, krabbelden overeind. De straatvechters Evgeni Ivanov en Plamen Konstantinov gingen voorop. De vedette Matej Kazijski, met 21 punten topscorer, volgde.

,,Een fascinerend duel'', vond Brokking. ,,Het team met het meeste geluk heeft gewonnen. Zo gaat dat bij een tiebreak. Ik blijf zeggen dat we een jonge ploeg hebben die zich nog verder moet ontwikkelen.''