Wild plan

Jachtluipaarden, olifanten, kamelen en leeuwen kunnen prima worden uitgezet in natuurparken op de prairies van Noord-Amerika. Josh Donlan en andere ecologen ontvouwen dat toekomstvisioen deze week in Nature. Het wilde plan heeft heftige reacties opgeleverd. Critici wijzen op de desastreuze ervaringen met de introductie van vreemde diersoorten uit het verleden. Veehouders vrezen dat leeuwen meer kalveren en lammetjes zullen verorberen dan wolven.

Donlan wil het grootwild ``herstellen'' dat op het Noord-Amerikaanse continent na de laatste IJstijd verloren is gegaan, mede onder invloed van de mens. Maar Amerikaanse leeuwen en Amerikaanse cheetahs zijn allang uitgestorven, om over mastodonten en sabeltandtijgers nog maar te zwijgen; die staan nog veel verder van bestaande diersoorten af.

Waarom zou je beesten willen herintroduceren die in Noord-Amerika nooit geleefd hebben? Door introductie van grote carnivoren kunnen ranchers in het zuidwesten van de Verenigde Straten overschakelen op ecotoerisme, als bron van inkomsten, meent Donlan. Grote olifantenpopulaties kunnen ook helpen het grasland te onderhouden. Verder bestaat anders de kans dat veel Afrikaanse en Aziatische grote wilde dieren nog deze eeuw zullen uitsterven.

Volgens Donlan is de eerste fase van zijn plannen al in volle gang. De 50 kilogram wegende woestijnschildpad Gopherus flavomarginatus leefde vroeger in het zuidwesten van de Verenigde Staten. In Mexico is zijn bestaan bedreigd. Hij wordt nu in de VS geherintroduceerd. Dat gebeurt op een 63.000 hectare groot privéterrein van de Amerikaanse multimiljardair en mediamagnaat Ted Turner in Nieuw-Mexico. Op de terreinen van Turner lopen nu al tienduizenden bisons rond en volgens de onderzoekers zijn dit soort gebieden ook best geschikt voor hun ideeën. Turner combineert het `wildparkbeheer' met de exploitatie van Ted's Montana Grill-keten: steakhouses die bisonvlees serveren. Voor een kamelenvleesketen bestaan voor zover bekend nog geen plannen.

``

    • Michiel van Nieuwstadt